Parkolási övezetek

2022.01.15. 18:00

Parkolási díj fizetése SMS-ben

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2022. január 1-től három parkolási övezetre osztotta a belvárost, ezzel megváltozott a parkolóhelyek díjszabás-rendszere is. A hivatal tájékoztat arról, hogyan kell SMS-ben kifizetni a parkolási díjat. A hivatal közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az SMS-ben történő kifizetés során be kell írni egy három számjegyből álló kódot, ami a parkolási övezetet és a parkolás időtartamát jelöli. Fontos tudni, hogy ha nem érkezik meg a telefonra a fizetési visszaigazolás, ez azt jelenti, hogy nem történt meg a kifizetés, ezért az autós más módon kell kifizesse a parkolási díjat. A piros felfestésű 0 zónában maximum egy órát lehet parkolni, a parkolási díj 8 lej/óra. Ezekre a parkolóhelyekre hétfőtől péntekig 07–21 óra között kell parkolási díjat fizetni. Az SMS-ben történő fizetés esetén a 7401 számra küldött üzenetben be kell írni a 185 kódot félórás parkolás vagy a 186 kódot egyórás parkolás esetén, ezt követően a kocsi rendszámát kell beírni. A 0 övezetben kifizetett parkolási díj érvényes az 1. és a 2. övezetekben is, de fordítva ez már nincs így: az 1. és a 2. övezetekre fizetett parkolási díj nem érvényes a 0. övezetben. 

 

Sárga övezet 

 

A sárga felfestésű 1. parkolási övezetben maximum két órát lehet parkolni. Ebben a parkolási övezetben hétfőtől péntekig 07-18 órák között kell parkolási díjat fizetni, a tarifa 4 lej/óra. Ha valaki telefonon akarja kifizetni a parkolási díjat, akkor a 7401 számra küldött üzenetben írja be a 181 kódot az egyórás, vagy a 182 prefixumot a kétórás parkolás esetén, majd az autó rendszámát kell megadni. Érdemes tudni, hogy az 1. övezetben befizetett parkolási díj érvényes a 2. parkolási övezetben is, de nem érvényes a 0. parkolási övezetben. 

 

Fehér övezet 

 

A fehér felfestésű 2. parkolási övezetben hétfőtől péntekig 07–18 óra között kell parkolási díjat fizetni, a tarifa 3 lej/óra. Ebben az övezetben az SMS-ben történő fizetés esetén a 241 kódot kell beírni egyórás parkolás, és a 242 számot a kétórás parkolás esetén, majd az autó rendszámát kell megadni. A fehér felfestésű parkolóhelyre kifizetett parkolási díj, vagy a kiváltott parkolási bérlet nem érvényes sem az 0. sem a 1. parkolási övezetben. 

 

Parkolóházak 

 

A nagyváradi parkolóházakban és a mélygarázsban differenciált parkolási díjszabás van a nappali és az éjszakai parkolás esetén. A nappali díjszabás 3 lej/óra és 07–18 óra között érvényes, míg az éjszakai díjszabás 1,5 lej/óra és 18 – 07 óra közötti időszakra vonatkozik. Az SMS-ben történő fizetéskor nappal a 281 kódot kell beírni az egyórás parkolás esetén, a 282 számot a kétórás parkolás és a 288 számot az ötórás parkolás esetén, majd a kocsi rendszámát kell megadni. Éjszakai parkolás esetén a 284. (egy óra), a 286. (két óra), vagy a 286. (öt óra) kódok érvényesek, és mindegyik esetben meg kell adni az autó rendszámát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában