fűtéstámogatás

2021.11.15. 10:00

Támogatás vagy politikai bosszú?

Nagy megrökönyödést váltott ki a nagyváradi önkormányzatban az, hogy a kormány mindössze 3,68 millió lejjel támogatja a város fűtésköltségét, miközben a váradi városvezetés 60 millió lejt kért erre a célra.

Fotó: Shutterstock

A fejlesztési minisztérium által november 11- én kiadott közlemény értelmében a kormány tartalékalapjából összesen 310,4 millió lej fűtéstámogatást osztottak szét 31 közigazgatási egység számára az ország több megyéjében. „310.426.000 lej került kiosztásra 31 közigazgatási egység számára a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumhoz bejegyzett igénylések alapján. Biztosítjuk a településeken a hőenergia-szolgáltatás folytatását. Biztosítottuk a szükséges pénzforrásokat azoknak a számláknak a fedezésére, amelyeket az önkormányzatok fizetnek a szolgáltatóknak” – idézi a közlemény Cseke Attila miniszter szavait. Ebből azonban nem derül ki, hogy Nagyvárad miért kapta az általa igényelt 60 millió lejnek a töredékét, 3,68 millió lejt. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere még nem nyilatkozott arról, hogyan fogja érinteni ez a kormánydöntés a nagyváradi lakossági hőenergia-díjszabást. „Egyelőre nem tudjuk, mi fog történni a gigakalória árával. A következő napokban többet fogunk megtudni” – nyilatkozta szűkszavúan Florin Birta a Bihoreanul hetilapnak.

Összehasonlításképpen a komoly fűtésgondokkal küszködő Temesvár 53,8 millió lejes támogatást kapott, Jászvásárnak 45,9 millió lejt juttat a kormány fűtéstámogatásra, a mindössze kb. 100 ezer lakosú Turnu Severin 44,5 millió lejt kap, Ploiești városnak 33 millió lejt juttatnak, Konstanca 22,6, millió, Bákó 13,7 millió lejt kapott. A város méretéhez képest nagy összeget, 12,9 millió lejt kapott Tulcea, többet mint Arad, mely 11,2 millió lej támogatáshoz jutott. Majd következik Pitești 10,9 millió lejjel, és az ország második legnagyobb városa, Kolozsvár 9,1 millió lejes támogatással. Meghökkentő, hogy a mindössze húszezres lakosú Motru város is több pénzt, 3,8 millió lejes támogatást kapott a kormánytól, mint Nagyvárad, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Váradnál nagyobb városok, Galac és Brassó viszont kevesebb pénzt kaptak, előbbi 3,6 millió lejt, utóbbi pedig 2,1 millió lejt. A legutolsó a listán egyébként Csíkszereda, mely mindössze 121 ezer lej támogatást kapott. Megjegyzendő, hogy a bukaresti fűtéstámogatásról máskor dönt a kormány.

Bosszú?

A sajtóban egyébként olyan feltételezések jelentek meg, miszerint Nagyváradot és más városokat így büntettek azért, mert nem támogatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusán Florin Cîţu kormányfő táborát. Florin Birta a párt legutóbbi állandó bizottsági ülésén azt javasolta, hogy név szerint szavazzanak a párttagok, hogy tudni lehessen azt, kik támogatják a párton belül a PSD-vel való együttműködést.

Szintén csak 3,68 millió lejes fűtéstámogatást kapott a kormánytól Giurgiu város is. Hasonlít a két megyeszékhely sorsa abban a vonatkozásban, hogy Dan Motreanu polgármester kritizálta a Florin Cîţu és Rareș Bogdan vezette PNL-t, illetve szintén nem értett egyet a PSD-vel való együttműködéssel. Cseke Attila fejlesztési miniszter szerkesztőségünknek azt mondta, hogy a fűtéstámogatási kritériumokról a pénzügyminisztérium tárgyalt, és egyeztetett a Municípiumok Országos Szövetségével. „A kritériumok: az adósságok teljes kifizetése, a szükséges üzemanyag beszerzéséhez szükséges előleg húsz százalékának a lefedése és a 2021-re esedékes fűtéstámogatás húsz százalékának a kifizetése volt. Ezek kerültek alkalmazásra a kormányhatározatban. A fejlesztési minisztérium álláspontja, hogy mihamarabb újabb támogatásra van szükség. A szükséges pénzügyi keretet a pénzügyminisztériumnak kell azonosítania” – fogalmazott a miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában