Adomány

2021.10.14. 11:00

Sporteszközök magyar iskoláknak

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) lebonyolításában minden hazai, magyar oktatási nyelvű iskola sportszercsomagot kap. A Bihar megyei kedvezményezettek egy része szerda délután egy Kanonok sori lerakatnál vette át az általa képviselt tanintézménynek szánt ajándékokat.

 

Ciucur Losonczi Antonius

A program a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében valósul meg. Minden határon túli, magyar nyelven oktató közoktatási intézménynek iskolai sporteszközcsomagot adományoz az államtitkárság, hogy ezzel segítse a jelenléti oktatás keretében a testnevelés órák megfelelő eszközellátottságát. Minden olyan, Románia területén működő, közoktatási intézmény jogosult a sporteszközcsomagra, melynek tevékenysége engedélyezett, és ott magyar nyelven tanítanak valamely oktatási szinten a következők közül: elemi iskolai (előkészítő és IV. osztály között), általános iskolai (V–VIII. osztály), valamint középiskolai oktatás (IX–XII. osztály, ideértve a szakiskolai képzéseket is). Valamennyi oktatási intézmény esetében évfolyamonként, a tanulói átlaglétszám alapján történt az elosztás, számtani átlag számításával – nyilatkozta portálunknak Kéry Hajnal, az RMPSZ Bihar megyei elnöke. „Remélem, hogy nagy hasznát fogják venni, hiszen azért sok helyen tapasztaljuk, hogy hiányos a felszereltség, de nincs elég anyagi forrás arra, hogy jó minőségű sporteszközöket szerezzenek be” – tette hozzá.

Bajkó Ernő István, az RMPSZ megbízottja elmondta azt is, hogy a programot a 2021 – A Nemzeti Újrakezdés Éve keretében ültetik gyakorlatba szerte a Kárpát-medencében. Ügyeltek a jó minőségre, és különösképpen odafigyeltek arra, hogy a termékek olyan FIFA-licensszel rendelkező gyártótól érkezzenek, mely etikusan dolgozik, vagyis a labdákat és mezeket nem gyermekmunkások készítették, hanem jó munkaviszonyok közepette dolgozó, az adott körülményekhez képest megfelelő bért kapó alkalmazottak. Az arculathoz hozzátartozik, hogy a nemzeti színek dominálnak a foci- és a kézilabdákon is, illetve rajtuk van az RMPSZ-nek és az állampolgárság tematikus évének a logója. Üzletben tehát ilyeneket vásárolni nem lehet. A labdákon és mezeken kívül labdatartó hálók és bóják is vannak a csomagokban, az elosztásnál pedig az arányosságra és a méltányosságra voltak tekintettel, azaz a szórványiskolák is kapnak csomagokat.

Az adatokat a tanfelügyelőségek szolgáltatták, az idei februári statisztikák voltak a mérvadók. Bihar megyébe több mint 150 csomag érkezett 76 tanintézmény számára.

Fotók: A szerző felvételei

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában