Sebes-Körös

2021.10.07. 08:01

Az ügyészség vizsgálja a révi mederkotrási ügyet

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség feljelentést tett a Sebes-Körös medre kotrásának az ügyében.

Fotó: Facebook/CAPDD

Pap István

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) nevű civil szervezet a környezetvédelmi hatóságokhoz fordult panasszal, ugyanis megítélésük szerint ökológiai katasztrófa történt a Sebes-Körösön a révi szorosnál, ahol a Körösök Vízügyi Igazgatósága végzett medertisztítási munkálatokat a révi önkormányzat felkérésére. Új fejlemény az, hogy a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség múlt csütörtökön lefolytatott saját vizsgálatai nyomán feljelentést tesz az ügyben, mert a vízügyi igazgatóság a szükséges engedélyek megszerzése nélkül végzett munkálatokat egy természetvédelmi területen. Sever Şerbănescu, a megyei környezetvédelmi őrség igazgatója a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a CAPDD megkeresése nyomán végezték el a helyszíni vizsgálatot, és az intézmény munkatársai megállapították, hogy a Sebes-Körösből kavicsot és homokot kotort ki a vízügyi igazgatóság munkagépe a révi közúti híd közelében, és a kikotort hordalékot négyszáz méter hosszan terítették le a folyó bal partján. Az igazgató hozzátette, hogy noha ezek a munkálatok olyan területen zajlottak, amely egyszerre három természetvédelmi terület része, sem a kivitelező vízügyi igazgatóság, sem a munkálatot megrendelő révi önkormányzat nem kért és nem kapott a munkálatra semmilyen környezetvédelmi szabályozó dokumentumot. A 2007/57. számú sürgősségi rendelet értelmében a természetvédelmi területeken tilos minden olyan tevékenység, ami környezetszennyezéshez vagy az élőhelyek megrongálásához, illetve az ott élő fajok életének a megbolygatásához vezethet. Ennek a jogszabálynak a megsértése bűncselekménynek minősül és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve bírsággal büntethető.

Mint azt korábban már szintén megírtuk, Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a vezetője szerint környezetvédelmi engedély csak valamilyen befektetési munkálat elvégzésére kell, a Sebes-Körösön azonban nem befektetés, hanem mederkotrás történt. A Romániában lévő folyóvizek a Román Vízügyi Hatóság kezelésében vannak, és a folyóvizek karbantartása a vízügyi hatóság feladatköre, tette hozzá Pásztor. Az ügyet az élesdi bíróság mellett működő ügyészség vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában