átszervezés

2021.09.10. 19:01

Elvették az óvodákat az iskoláktól

Rendkívüli ülésre hívták össze péntekre a nagyváradi helyi tanácsot, hogy a hétfői iskolakezdés előtt megszavazzák a város iskolahálózatát.

Pap István

A pénteken egyhangúlag megszavazott határozattervezettel elvették az iskoláktól a hozzájuk rendelt óvodákat, melyeket más óvodákhoz soroltak be, így most már a felekezeti tanintézményeken kívül más nagyváradi iskola nem működtet óvodát. A döntés értelmében a hétfőn kezdődő tanévtől nem lesz óvodája az Avram Iancu, a Dacia, az Oltea Doamna, az Octavian Goga, a Dimitrie Cantemir, a Nicolae Bălcescu és a Szacsvay Imre iskolának. A változtatások nyomán a Zilahi (Zalăului) utcai 25. számú napközi óvoda irányítása alá került a Kolozsvári úti z 51. számú óvoda is, az 1848 utcán működő 30. számú óvoda megkapta a 47. (Nagyvásártér/December 1. park 9 szám) és a 31. (Vitéz/Deceal u. 43. ) számú óvodákat is. A Petőfi park 36. szám alatt működő 34. számú napközi óvoda jogi fennhatósága alá került a Petőfi park 5. szám alatti 48. számú óvoda, a Szilágyi Dezső/Moscovei utca 15. szám alatti 10. számú óvoda és a Călimăneștilor utca 10. szám alatti 5 számú óvoda is. A Feldioarei utcán lévő 46. számú óvodához sorolták be a Ghillányi/Cantemir út 84. szám alatt működő 24 számú óvodát, a Cazaban út 35. szám alatt működő 50. számú óvoda pedig a 27., a 44 és az 55 számú óvodát is irányítani fogja. A Călugăreni utca 52. számú napközi óvodához rendelték hozzá a 41. a 35. és a 17. számú óvodákat, a szintén a Călugăreni utcán működő 53. számú óvoda pedig a 20. számú óvodát kapta meg. Óvodákat rendeltek hozzá az 54. és az 56. számú óvodákhoz is. Az elfogadott határozat kimondja azt is, hogy a Nicolae Bălcescu iskola csak januárban költözik ki a Zárda (Mihai Viteazul) utcai épületből, ekkortól kerülnek majd át egyes osztályok a Szacsvay/Cuza Vodă utca 4A alatti ingatlanba. Ez utóbbi a református egyház tulajdona, mely ingyenes használatba ajánlotta fel a városnak az épületet, amennyiben itt a Bălcescu iskola magyar tagozatos osztályai kapnak helyet. Florin Birta polgármester azt nyilatkozta, hogy erre a módosításra azért volt szükség, mert így költséghatékonyabb az óvodák működtetése, illetve a kisgyerekekre is jobban lehet vigyázni óvodai intézményi keretek között, hisz az általános- és középiskolák inkább a tanulókra fókuszálnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában