Szentmise

2021.08.21. 13:53

„Ha Isten az életünkben első helyen áll, akkor minden rendben van”

Az utolsó előtti, vagyis a nyolcadik alkalommal folytatódott az idei nagykilenced szerdán este a nagyváradi Szent József-telepi templomban. A téma: József, a szegénység kedvelője volt. A szentmisét bemutatta és elmélkedett Bărbuț Péter plébános, közreműködtek a munkatársai.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a katolikus egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, mellyel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdette meg Jézus nevelőapjának évét Ferenc pápa, aki Szent Józsefnek nagy tisztelője. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünneplik meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuț Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. Ezért idén a januártól szeptemberig terjedő időszakban minden hónap harmadik szerdáján emlékeznek meg különleges módon Szent Józsefről.

Elmélkedésében Bărbuț Péter plébános arra hívta fel a figyelmet: Szent Józsefről a karácsonyi születéstörténeten kívül nem sokat tudni, nemhiába szokták nevezni őt a csend szentjének vagy a néma szentnek. Nem prédikál, nem tesz csodákat, nem vágyik a nyilvánosságra, de azért mindenben arra törekszik, hogy teljesítse Isten akaratát. Milyen jó lenne, ha mi is meg tudnánk nyílni Isten meglepő logikája előtt, ahogyan József is tudta, hogy minden Istentől függ ellentétben velünk, akik gyakran beleesünk abba a kísértésbe, hogy úgy gondoljuk, mi vagyunk a világ közepe, holott nem vagyunk mások, mint Isten eszközei, aki velünk és általunk akarja tovább formálni az általa teremtett világot. József látszólag csak másodlagos szerepet tölt be tehát, de magatartása magába foglalja az egész keresztény bölcsességet. Csak a létfontosságú dolgokból él azoknak a tipikus szegénysége ez, akik tisztában vannak azzal, hogy teljes mértékben Istentől függnek, és őbele helyezik egész bizalmukat. És Józseftől, a szegénység kedvelőjétől jó volna végre nekünk azt is megtanulni, mit jelentenek Jézus azon szavai, hogy „ne aggodalmaskodjatok a holnap miatt, elég a mának a maga baja”. És vegyünk tőle példát abból a szempontból is, hogy tágítva a látóhatárunkat, tekintetünket az égre emeljük, és átadjuk magunkat az isteni gondviselésnek. Vegyük észre: ha Isten az életünkben első helyen áll, akkor minden rendben van, ezért hallgassunk rá a mindennapi döntéseink meghozatalakor. Ahogyan József az angyali üdvözlet hatására nem félt, mi se ijedjünk meg akkor, mikor azt érezzük, hogy nagyon mélyponton vagyunk, hiszen amit Isten elrendel számunkra, az mindig jó. Nem nézett hátra még a legnagyobb megpróbáltatások közepette se, hanem mindig előre tekintett mert bízott Istenben, abban, hogy az Úr nem tesz vele rosszat. „Szent József nem állt meg a félúton, hanem mindig teljesítette Isten akaratát. Kérjük az ő közbenjárását, hogy mi is megtanuljuk még komolyabban kimondani azt: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” tanácsolta a tisztelendő.

A szentmise után a megszokott módon volt férfiak által végzett rózsafüzér imádkozás, tanúságtétel és szentségimádás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában