Beruházás

2021.05.04. 07:57

Új járványkórház épül Váradon

Több mint tíz évvel ezelőtt bontották le Nagyváradon a járványkórházat, azóta három különböző helyszínen látják el a fertőző, illetve tüdőbajos betegeket. Ezen az áldatlan állapoton akar most változtatni a nagyváradi önkormányzat, mely a Bihar Megyei Tanács közreműködésével új járványkórházat és tüdőszanatóriumot építtet a városban.

Pap István

A részletekről Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, dr. Gheorghe Carp szenátor és Abduraman Redin, az új kórház tervezője számoltak be csütörtökön a sajtó képviselőinek. Florin Birta elöljáróban megemlítette, hogy jelenleg három különböző helyszínen történik a fertőző betegek ellátása, melyek nem felelnek meg sem a szükségleteknek, sem pedig a huszonegyedik század követelményeinek, ezen a helyzeten fog változtatni az új létesítmény. Az uniós forrásokból megvalósítandó egészségügyi létesítmény megépítésének becsült költségvetése 128 millió euró. A projekt megvalósításának első lépéseként a Bihar Megyei Tanács átadta a város tulajdonába a leendő kórház helyszínét, 2,5 hektárnyi területet a Vlădeasa utcán, mostanra pedig már elkészültek a kórház tervei is. Gheorghe Carp többek között azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi létesítményt úgy építik meg, hogy bármikor át lehessen állítani olyan járványidőszakok által megkövetelt igényekre is, mint amilyen ez a mostani is. Egész Románia, de talán Közép-Kelet-Európa legmodernebb járványkórháza és tüdőszanatóriuma lesz a váradi, miután megépül, tette hozzá. Abduraman Redin elmondta, hogy a tűzvédelem és a biológiai biztonság szempontjából a legújabb sztenderdeknek fog megfelelni a létesítmény, és az épület energia hatékony is lesz. Ilie Bolojan tanácselnök megemlítette, hogy a Vlădeasa utcán a Bihar Megyei Tanácsnak vannak még területei, és amennyiben nem sikerül elköltöztetni a Bihar Megyei Csendőrséget az Egyetem (Universității) utcáról, akkor számításba veszik azt a lehetőséget, hogy a Nagyváradi Egyetem orvosi karának új épületét a jövendő új járványkórház mellett építsék fel. Mindenesetre Ilie Bolojan kijelentette, hogy a Vlădeasa utcán a megyei tanács tulajdonában lévő volt kaszárnya területét egészségügyi beruházások céljára használják fel. Bolojan hozzátette, hogy a beruházásra uniós finanszírozást kérnek az Országos Helyreállítási Programon keresztül, ezzel egy időben beindítják a közbeszerzési eljárást, hogy jövő tavasszal már meg is kezdődhessenek, és 2025-ben már be is fejeződhessenek a munkálatok.

Részletek

A négyemeletes létesítmény 25 ezer négyzetméteren terül majd el, és 218 ágy lesz benne, de szükség esetén az ágyak száma 295-re növelhető. Ezekhez hozzáadódnak az egynapos kezelésre beutaltak számára fenntartott ágyak, illetve tizenegy ágy az intenzív osztályon, a járványkórháznak ugyanis saját intenzív osztálya is lesz. Mindez azt jelenti, hogy a kórházban minimum 249, és maximum 326 ágy lesz. A kórtermek egy-két ágyasak lesznek, mindenhol biztosítják a negatív nyomást, hogy légi úton ne terjedhessenek a fertőzések; tizenkét liftet is beszerelnek majd az ingatlanba, hogy ezzel is teljesen elkülönítsék a páciensek, a dolgozók és a látogatók közlekedési útvonalait. A kórházban járóbeteg rendelő, három elkülönítő és két kis műtő is lesz. A létesítménynél 175 parkolóhelyet alakítanak ki, ezek közül 104 földalatti parkolóhely lesz, továbbá 132 helyet kerékpároknak tartanak fenn. Az új kórház a Vlădeasa és a Vitéz (Decebal) utca sarkán fog állni, de két új utat is létesítenek az új létesítmény minél könnyebb megközelíthetősége érdekében. Az egyik új út a Vitéz utcára lesz merőleges, és az új kórház, valamint a határrendészet között fog elhaladni, a másik új utca pedig a Vlădeasa utcára lesz merőleges.

Szavazás

Az új kórház megvalósíthatósági tervét a csütörtöki helyi tanácsülésen fogadta el a testület. Florin Birta a testületi ülésen megemlítette, hogy jelenleg az Izvorului utcán, a Fő utcán a régi kórházépületben és a Strand sétányon kezelik a fertőző betegeket, melyek már nem felelnek meg a mai kor igényeinek, ezért, valamint a világjárvány miatt is nagy szükség van egy új járványkórház építésére. Emilan Pavel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának a vezetője emlékeztetett arra, hogy kilenc évvel ezelőtt bontották le a régi járványkórházat, melynek helyén ma parkolóház áll, és ha ehhez hozzászámítjuk azt, hogy az új létesítmény 2025-ben készül el, ebből az következik, hogy mintegy tizenöt évig meg voltak fosztva a fertőző betegségekben, illetve TBC-ben szenvedő váradiak attól, hogy megfelelő ellátásban részesítsék őket. Ráadásul az országos helyreállítási program is „a levegőben lóg”, tette hozzá Pavel, mert, mint mondta, az Unió visszadobta Románia programtervezetét. Válaszában Florin Birta megjegyezte azt, hogy nem fosztottak meg senkit jobb körülményektől, ugyanis a 2009-ben lebontott ingatlanban olyan állapotok voltak, mint amilyenek között jelenleg is ellátják a fertőző betegeket. Az új kórház hatástanulmányát végül egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában