Nehézkes ügymenet

2021.02.12. 10:11

Még várni kell a megítélt juttatásra

Meglehetősen sokat kel várniuk azoknak, akik volt politikai üldözöttek gyermekeiként kárpótlásra jogosultak. Ennek oka a nehézkes ügymenet, ugyanis egyszerre két intézmény is meg van bízva ezeknek az igényléseknek az elbírálásával.

Pap István

Ha valamit bonyolítani lehet, miért is ne bonyolítsuk – ez a faramuci gondolat juthat eszünkbe, amikor szembesülünk azzal, hogy a kommunista rendszerben politikai okokból üldözött személyek gyermekei milyen nehezen jutnak hozzá a törvény által számukra biztosított kárpótláshoz. Az 1990/118. számú törvény, valamint az azt módosító 2020/232. számú jogszabály kimondja, hogy kárpótlásra jogosultak az 1945. március 6. után politikai indokok miatt üldözött, bezárt, deportált személyek gyermekei is. Ilyen személy egyik olvasónk, Bruncsák László is, akinek apját üldözte a kommunista hatalom. Az említett 232. számú törvény kihirdetése után a Bruncsák család is benyújtotta a kárpótlást igénylő dossziét a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséghez (AJPIS). Mint mondták, meg is kapták a határozatot, hogy tavaly szeptember óta jogosultak a juttatásra, de az értesítés kézhez vétele óta más nem történt. A Bruncsák család elmondása szerint van olyan ismerősük, aki szintén benyújtotta a dossziét, de időközben elhunyt, úgyhogy ő már nem élvezheti ennek az anyagi kárpótlásnak az előnyeit.

Ioana Matei, a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal szóvivője szerkesztőségünk erre vonatkozó kérdésére válaszolva elismerte, hogy a jogosultság megítélésének a folyamata valóban meglehetősen nehézkes, mert két intézmény is eljár ebben a tekintetben. Elmondta, hogy a kifizetési ügynökség szakbizottságához kell benyújtani az iratokat, itt bírálják el az igénylést, ezt követően érkezik meg a dosszié a nyugdíjhivatal szakbizottságához, mely szintén megvizsgálja azt, és csak ezt követően állapítják meg, hogy a kérvényezőnek jár-e a kárpótlás. Ioana Matei felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogosultság megállapítása után nem rögtön kezdik el a kifizetéseket. Mint mondta, azok, akiket például februárban értesítettek arról, hogy jogosultak a kárpótlásra, leghamarabb márciustól kapják meg a pénzüket visszamenőleg attól az időponttól számítva, ami a határozatban szerepel. Ezt a kárpótlást a nyugdíjhivatal fizetni ki és Ioana Matei biztosított minden jogosultat afelől, hogy meg fogják kapni azt a pénzt, amit a határozatban megállapítottak számukra. Az viszont még nem világos, hogy a visszamenőleg járó pénzt egy összegben fogják-e megkapni a kárpótoltak.

Jelenleg Bihar megyében kilencvennégy személy estében döntöttek arról, hogy jár nekik a kárpótlás, de ennél sokkal többen is lehetnek a jogosultak, mert nagyon sok kérvényt nyújtottak be, melyek elbírálása jelenleg is zajlik.

Borítókép: a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal épülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában