biztosítás

2021.02.04. 13:10

A természeti jelenségek okozta károkért senki nem felelős

A tornádó és a cunami nem jellemző a térségünkre, de a heves széllökések, áradások sajnos igen. Ezeknek gyakran súlyos anyagi következményei vannak, például amikor az autónkban tesz kárt egy kidőlt fa. Egy biztosítási tanácsadót kérdeztünk arról, hogy mit lehet tenni a károk fedezése érdekében.

Forrás: totalcar.hu

Törő Enikő

Az elmúlt évben számos áradás volt megyénkben, nem egyszer olvashattak lapunkban is arról, hogy autókat öntött el a víz, sőt, olyan esetről is beszámoltunk, amikor egy patakban annyira megemelkedett a vízszint, hogy két kilométeren át sodort egy személyautót. Nem kell túl profinak lenni ahhoz, hogy felmérjük a kárt, ugyanis ilyen esetekben már szinte érdemesebb új autót vásárolni. A téli időszakban a katasztrófavédelmisek és a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ne parkoljunk jégcsapok alá, ugyanis azok is nagy kárt okozhatnak, ha esetleg letörnek, leesnek.

Egy nagyváradi biztosítási tanácsadót, L. A.-t kérdeztük arról, hogy a biztosítócég állja-e a természeti jelenségek okozta károkat. Mint megtudtuk, a kötelező biztosítás sajnos ilyen esetekben nem elég, ugyanis ez csakis a másoknak okozott kárt állja, például balesetek esetén. Időnként a saját gépjárművünkben tett kárra is vonatkozik, azonban ez egy bonyolultabb eljárás, akár pereskedéssel is járhat. Lehetnek olyan esetek is, hogy például egy fa dől egy autóra, és a járműtulajdonos valakivel fedeztetni szeretné a kárát. Ilyenkor lehet pereskedni például a helyi önkormányzattal, hogy azt a fát már rég ki kellett volna vágni, s mulasztás miatt maradt ott és dőlt rá a gépkocsira egy erősebb széllökéskor, az ilyen perek azonban évekig is elhúzódhatnak, mondta L. A.

A kötelező biztosítás sem olcsó, tette hozzá, ugyanis nagyon sok körülményt figyelembe vesznek a cégek az árajánlatok kiszámításánál: a tulajdonos életkora, az autó ,,életkora”, történt-e már baleset az adott járművel stb. ,,Arra is volt példa, hogy készítettem egy árajánlatot egy 18 éves lány számára, illetve az édesanyja nevére is. A lányé kétszer annyiba került, mint a középkorú anyjáé” – magyarázta.

Van arra is lehetőség, hogy a természeti jelenségek okozta károkat visszatérítsék, azonban ebben az esetben a ,,befektetés” a többszörösére nő. A casco biztosítás fogalma alá tartozik a fedezetek felsorolása, e szerint köthetünk ilyen fajta biztosítási szerződést elemi károk ellen, mint árvíz, szélvihar, jégeső, de ilyen gyakori káreset lehet még a lopás és a közlekedési baleset is, melyekre érdemes fedezetet kérni, tudtuk meg. Casco biztosítást azonban nem lehet minden járműre kötni, ugyanis ,,túl öreg” autó esetében már nincs erre lehetőség.

Tehát akinek ,,túl öreg” autója van, vagy anyagi okokból nem tud cascot köttetni (ugyanis ez többszöröse is lehet a kötelező biztosítás árának), jobb, ha az átlagosnál is elővigyázatosabb, vagy mélyen a zsebébe kell nyúlnia egy természeti jelenség okozta kár esetén.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában