Oktatás

2021.01.14. 13:55

Nagyváradi iskola-körkép: Nincsenek különösebb gondok a lezárásokkal

Az utóbbi napokban egyre több szó esett az oktatásról, amely Romániában január 11-től a téli szünidőt követően ismét az online térben folytatódik. A tanügyminiszter nyilatkozatai szerint a diákok legkorábban február 8. után, vagyis a második félévben térhetnek vissza az iskolapadokba. A jelenlegi helyzetről, a félévi lezárásokról, pótlásról a nagyváradi magyar tannyelvű iskolák igazgatóit kérdeztük.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Egy nappal a szünidőről való visszatérést követően egyik nagyváradi magyar iskolában sincsenek különösebb gondok a lezárásokkal kapcsolatban – kaptuk az egybehangzó választ az iskolaigazgatóktól.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban októberig, a kontaktórák idején már mindenkinek volt legalább egy jegye, a lezárások terén inkább azokkal a diákokkal van probléma, akik nem akartak tanulni – mondta el Konrád Katalin igazgatónő, aki hozzátette a hátramaradó időszakban igyekeznek rendezni a helyzetet. Ugyanakkor diákok, tanárok egyaránt belefáradtak már az online oktatásba, az online tanórára való felkészülés egy tanár számára is sokkal több időt vesz igénybe, egy minőségi, online tanóra megtartását sokszor 2–3 órás felkészülés is megelőzi, nemegyszer pedig a pedagógus szombat és vasárnapi napja is munkával telik – jegyezte meg.

Az országos, oktatást érintő hírek sorában felmerültek olyan lehetőségek is, miszerint a kimaradt, el nem sajátított tananyagot szombatonként, esetleg nyári iskola formájában pótolnák. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum jelenleg is részt egy, ROSE nevet viselő felzárkoztató programban, ennek keretében délutáni pótlásokat tartanak. Az igazgatónő elmondása szerint a szombati pótló órák kérdését jól át kell gondolni, hiszen lehetséges, hogy sokak körében – főleg azokéban, akik az előző rendszerben ezt már megtapasztalták – tiltakozást váltana ki. A nyári iskolát egy-egy hetes „nyári foglalkozásként” tudja elképzelni, nem a hagyományos értelemben vett iskolaként, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy ilyen nyári tábor alatt is rengeteg mindent meg lehet tanítani. Utóbbi eshetőség kapcsán azonban figyelembe kell venni a tanárok szabadság-igényét is – tette hozzá.

Folyamatos volt az értékelés a Szacsvay Imre Általános Iskolában is, így a jegyekkel és lezárásokkal itt sincs különösebb probléma, azonban mindenki várja, hogy végre visszatérhessenek a tantermekbe, a fizikai jelenléttel zajló oktatás ugyanis nemcsak hatékonyabb, de szocializálódás szempontjából is fontos – tudtuk meg Pásztor Gabriella igazgatónőtől. Az értékeléshez hasonlóan folyamatosan tartották a szülőkkel is a kapcsolatot, különösen a végzős osztályokba járó diákok esetében. Eszközhiány, illetve hozzáállás miatt az iskolában az elmúlt időszakban jelenleg öt diák nem vesz részt az oktatásban. A második félévben zajló esetleges pótlásokról – a fenn említett lehetőségektől eltekintve – hivatalos értesítést nem kaptak, így döntés sem született még – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az Ady Endre Elméleti Líceumban a közel nyolcszáz diákból jelenleg tizennégynek nem biztos a lezárása, az elkövetkező két hétben azonban még sok minden változhat – mondta el megkeresésünkre Vad Márta igazgatónő.

Pótolhatnak

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban sincsenek komoly problémák a félév végének közeledtével, ha azonban mégis akad olyan diák, akit az első félév végeztével nem tudnak lezárni, ezt a minisztériumi határozat szerint pótolhatják a második félév első nyolc hetében – mondta el Soós Sándor iskolaigazgató.

A tanügyminisztérium beszámolója szerint országos szinten körülbelül 65.000 tanuló van abban a helyzetben, hogy első félévi tanulmányi eredményei lezáratlanul maradhatnak (előző években ez a szám 15.000 körüli volt). Ennek elsősorban technikai okai vannak, de sok esetben az órákról való hiányzások vagy az egészségügyi helyzet is akadályozza a lezárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában