Bihardiószeg

2020.09.09. 12:38

A fejlődést szolgáló beruházások

A mostani jelöltséget megelőző két polgármesteri mandátum, illetve a korábbi egy alpolgármesteri ciklus alatt sikerült Bihardiószeget egy átlagos, földutakkal teli településből egy modern községgé tenni. Többek közt erről is beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján Mados Attila RMDSZ-es polgármesterjelölt, aki jelenleg is betölti e tisztséget.

Ciucur Losonczi Antonius

A huszonöt kilométernyi aszfaltnak, az új vízhálózatnak, valamint a készülő szennyvízhálózatnak köszönhetően Diószeg megérkezett a 21. századba, és a továbbiakban is a korszerűsítés, a fejlesztés a fő célkitűzés – magyarázta Mados Attila, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Léteznek ugyanis olyan beruházások, melyekre megvannak az anyagi források az Európai Uniótól a vidékfejlesztési alapon keresztül. Ezen támogatásokkal fogják felújítani a két kultúrházat (a központban és a telepen), illetve építenek majd egy új, nyolc tantermes iskolaépületet a délutáni foglalkozások (after school) számára. Hangsúlyozta: ezek már megnyert pályázatok, és a munkálatok csak a különféle bürokratikus akadályok miatt nem kezdődtek eddig még el, de valósak, és egy-két éven belül meg fognak valósulni.

Mint megtudtuk, a jövőbeli fejlődést szolgálja a földgáz tervezett bevezetése is – hamarosan meghirdetik a hatástanulmány tenderpályázatát az uniós szabályoknak megfelelően. Ennek érdekében társultak kilenc érmelléki önkormányzattal, Érsemjéntől egészen Paptamásiig, és az egyesületnek a székhelye pont Diószegen található. Arra készülnek tehát, hogy uniós forrásból bevezessék a gázt az érintett településekre. Ezáltal gazdaságilag is fejlődnek, ugyanis egy ipari parkot is létre akarnak hozni, ahová nagy gázfogyasztókat „csábítanának”, mely munkahelyteremtéssel jár majd együtt. Nagyjankán vásároltak erre földterületet, mely közel van az országúthoz.

Gondolnak ugyanakkor az ifjúságra is: éppen folyamatban van egy hatástanulmány kidolgozása, mivel ANL-típusú lakásokat szeretnének építeni 32 fiatal család részére, amit a román kormány által finanszírozott program keretében valósítanak meg.

Arról is beszélt a polgármesterjelölt: azt tapasztalják, hogy a roma közösségekkel is lehet eredményeket elérni, ezért a fejlesztéseikkel természetesen őket is megszólítják. Több sikeres uniós pályázatuk is volt e tekintetben, melyek ezekben a hetekben zárulnak. Beüzemeltettek például egy mosodát, illetve egy fürdőhelyiséget, illetve rendbe tették önerőből az óvodának a fürdőszobáját és mellékhelyiségét, valamint egy új iskola is épül majd.

A 2011-es statisztika szerint Bihardiószeg lakosságának kevesebb mint a fele magyar ajkú. Nagyon fontos az összefogás tehát a következő helyhatósági választásokon is, hiszen a megosztottsággal akár el is veszíthetjük a község irányítását. Az elmúlt nyolc évben azt tapasztaltam: egyedül nem tudom véghez vinni a terveimet. Ehhez szükség van egy erős tanácsosi jelenlétre, háttérre is, ezért arra kérem a tisztelt választópolgárokat, most is adják meg ehhez a szükséges felhatalmazást” – zárta mondandóját Mados Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában