Tudnivalók

2020.05.28. 07:51

Támogatás szülőknek is a vakáció kezdetéig

Bihar megyében májusban mintegy 63 millió lejt fog kifizetni a megyei foglalkoztatási ügynökség a kényszerszabadságra küldött dolgozóknak.

Pap István

Eddig már közel 37 ezer személy kapott májusban állami bértámogatást, tájékoztatta portálunkat Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója. Tudatta, hogy ebben a hónapban már 4500 munkaadói kérést teljesítettek, azaz 36.644 munkavállaló bártámogatását fizették ki 59.881.000 lej értékben. Hozzátette: a péntekig beérkező összes májusi kérést kifizette az ügynökség, hátra van még az ezen a héten feltöltött kérések teljesítése, ami több mint kétmillió lejes költséget jelent. Békési hangsúlyozta, hogy májusban az áprilisra vonatkozó kéréseket egyenlítik ki, melyek mind szám szerint, mind pedig a bértámogatások teljes összege tekintetében háromszor akkorák, mint a márciusra vonatkozó, áprilisban benyújtott igénylések. Múlt hónapban ugyanis 1600 kérvény futott be az ügynökséghez, és ezek alapján 16 ezer munkavállaló kapott pénzt, áprilisra vonatkozóan pedig várhatóan több mint 38 ezer munkavállaló fog bértámogatást kapni. „Az elmúlt hónapban 8,5 millió lejt költöttünk el a márciusi kényszerszabadságok kifizetésére, míg áprilisra több mint 63 millió lesz ez az összeg” – fogalmazott Békési Csaba. Kifejtette, hogy ezeket a pénzeket az ügynökség az állami költségvetésből kapja és továbbítja a munkáltatóknak, akik átutalják a kapott pénzt a munkavállalóknak. Az igazgató elárulta: már készülnek arra az időszakra, amikor vége lesz a kényszerszabadságoknak, ugyanis az erre a célra elköltött pénzt vissza fogják kérni uniós forrásokból.

Újabb bértámogatás

Az igazgató kifejtette, hogy a kényszerszabadságolásra vonatkozó rendelkezések bizonyos feltételek mellett a vészhelyzet idején is élnek, és várhatóan június 1-e után is érvényben lesznek. „Ezen a héten várjuk a vonatkozó kormányrendeletet, amiben meg fogják szabni azt, hogy mi fog történni június 1. után” – fogalmazott az igazgató. Meglátása szerint két irányba történnek majd intézkedések: érvényben marad a kényszerszabadságon lévők bértámogatása azokban a gazdasági ágazatokban, amelyekben június 1. után is megszorítások lesznek (a vendéglátóipart említve példaként e tekintetben), továbbá lesz egy kormányzati bértámogatás az újra beinduló vállalkozások számára. Ez utóbbiról még konkrétumokat nem lehet tudni, hiszen a kormány most készíti elő az erre vonatkozó tervet. „Egyelőre azt hallani a médiából, hogy az állam átvállalja a beinduló vállalkozásoknál az alkalmazottak bérköltségeinek harminc vagy negyvenegy százalékát” – mondta Békési, majd hozzátette: „ennél sokkal többet mi sem tudunk, várjuk a vonatkozó kormányrendeletet, mert ezt már június 2-tól alkalmazni kéne”.

A munkáltatók június 1-től elkezdhetik benyújtani az igényléseket a májusi kényszerszabadságok bértámogatására az aici.gov.ro platformra, tudatta portálunknak Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója, majd kiemelte, hogy azok a szülők is jogosultak továbbra is anyagi támogatásra, akik az oktatás szünetelése miatt kénytelenek otthon maradni gyermekükkel. „Ez a támogatási rendszer a vakáció kezdetéig, június 12-ig tart. Erre vonatkozóan már több mint négyszáz kérvényünk van letéve 1300 ember számára, és a kérvények felét már ki is fizettük, a többi kérést a hónap végéig teljesítjük” – mondta Békési. Ez a támogatás a jogosult nettó bérének hetvenöt százalékát teszi ki, míg a kényszerszabadságon lévők bértámogatása a bruttó alapbér hetvenöt százaléka. Tehát az otthon maradt szülő esetében a munkáltató fel kell vállalja azt a költséget, amit az államnak kell befizetni. Békési Csaba hangsúlyozta azt is, hogy június 12. után, vagyis a hivatalos vakáció megkezdésétől számítva azért nem jár ez a támogatás, mert a szülők normális életkörülmények között is meg kell oldják a gyermekek felügyeletét vakáció idején.

Csak egy támogatás

Megkérdeztük a szakembert arról is, hogy azok a cégek, amelyek ugyan beindulhatnak június 1. után, de lesznek még embereik kényszerszabadságon is, kérhetnek-e majd segítséget mindkét bértámogatási rendszerből. Erre válaszolva Békési Csaba elmondta, hogy mindez egyelőre nincs pontosan rögzítve, azt azonban biztosra vette, hogy ugyanarra a tevékenységi körre ugyanaz a cég nem kaphat állami támogatást mindkét támogatási rendszerből. Megítélése szerint június 1-től csak azokra a tevékenységekre lehet majd kérni továbbra is a kényszerszabadságra vonatkozó 75 százalékos bértámogatást, amelyek esetében továbbra is megszorító intézkedések lesznek érvényben, ilyen szektor a vendéglátóipar. Viszont azokban a gazdasági ágazatokban, amelyekben már nem lesznek érvényben megszorítások, június 1. után már nem lehet kényszerszabadság okán bértámogatást kérni. „Például egy bútorgyár teljesen be tud indulni, de ha a vállalkozás mégsem tud mindenkinek munkát biztosítani, akkor kénytelen lesz a dolgozók egy részét elbocsátani, mert nekik már nem fog járni az állami bértámogatás kényszerszabadságra” – magyarázta Békési. Ezzel szemben előállhat olyan eset, hogy egy vállalkozás több tevékenységtípust is folytat, amelyek közül az egyik most indul újra, a másik pedig olyan tevékenység, amelyet még mindig megszorítások sújtanak. „Például ha van egy szállítócég, amelyik éttermet is működtet, akkor elképzelhető, hogy a szállításban dolgozók kapjanak bérkiegészítő állami támogatást, a vendéglátóipari egységekben dolgozók pedig továbbra is kapják a kényszerszabadság után járó juttatást, de ugyanarra a tevékenységre biztosan nem lehet majd mindkét rendszerből pénzhez jutni” – zárta szavait Békési Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában