Távrendelés

2020.04.16. 08:07

Hogyan működik a családorvosi távkonzultáció?

János Piroska

A családorvosi és a járóbeteg-szakellátás távkonzultáció formájában is történhet – közölte a múlt héten az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). Bár a távrendelés csökkenti a koronavírussal való fertőzés lehetőségét, a családorvosnak külön kihívást jelenthet a telefonon keresztüli diagnózis felállítása. Dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos érdeklődésünkre elmondta, ez a módszer a betegeket kivizsgáló orvosok számára nehezebb, hiszen sokszor csak félinformációt, vagy még annyit sem kapnak, és ennek tudatában kell dönteniük arról, mit írnak fel a beteg számára. „Pontos diagnózist nem, vagy jóval nehezebben lehet felállítani” – tette hozzá. Ő inkább a személyes kivizsgálás módszerét részesíti előnyben, előtte azonban telefonon egyeztet a pácienssel, kikérdezve őket arról, volt-e kontaktusa külföldről hazaérkezett személlyel, vagy olyannal, akinek családjában, ismerősei körében tudnak pozitív esetről. A rendelőjébe érkezett páciensek kezeit fertőtlenítik, azok pedig, akik nem rendelkeznek maszkkal, egy fertőtlenített papírszalvétát kapnak, amit a kivizsgálás alatt szájuk elé tartanak.

Emellett természetesen telefonos távkonzultációt is vállal. A felírt receptet e-mailen keresztül küldi el a betegnek, ebben az esetben problémát jelenthet azonban az, hogy az idősebbek nem rendelkeznek internettel, elektronikus postafiókkal. Ebben az esetben azt a megoldást választotta, hogy ezeket a recepteket csoportosítja és egyvalaki átveszi a rendelőben, illetve valamelyik családtag számára is el tudja küldeni.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában