Online is

2020.04.23. 11:00

A nyelvtanulásban is fontos az önismeret és az önszervezés

Azoknak szeretnénk segítséget nyújtani az alábbiakban, akik úgy döntöttek: itt az idő egy új idegennyelv megtanulásához, esetleg a rég nem használt felelevenítéséhez.

János Piroska

A koronavírus-járvány ideje alatt több intézmény döntött úgy, hogy valamilyen formában segíti az otthonaikban ülőket. Nagyon sok felület vált nyilvánossá, gyors nyelvtanulással kecsegtető nyelvoktatói csomagokba „botolhatunk” a közösségi oldalakon, szükséges azonban az, hogy szelektáljunk, kiszűrjük a hiteles információkat ebből az információdömpingből. Ha valaki például a német nyelvtudását szeretné gazdagítani, megbízható oldalnak számít a Goethe Intézet honlapja (goethe.de), amely a járvány ideje alatt szintén ingyenesen elérhető segédanyagokat nyújt a nyelvtanulók számára – mondta el dr. Bánffi-Benedek Andrea, a Partiumi Keresztény Egyetem docense (Német nyelv- irodalomtudományi tanszéki csoport).

A karanténnak egyfajta pozitívuma, hogy olyan dolgokat próbálhatunk most ki a virtuális világban, amelyek más időkben nem jutottak volna eszünkbe, vagy nem lett volna időnk rá. Az információdömping azonban még nem jelenti azt, hogy nyelvtanulásunk sikeres lesz. Kiindulásként célokat kell megfogalmazni. Mit akarok ezzel a nyelvvel elérni? Miért van rá szükségem? Akarom-e tökéletesen megtanulni? Meg kell keresni a belső motivációt, különben hamar elveszíthetjük a kezdeti lendületet, „demotiválódunk” – fogalmazott Bánffi-Benedek Andrea. Meg kell találni a korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő módszert, hiszen nem mindenki figyelmét köti le például a főleg gyerekeknek szánt játékos, nyelvtanulást segítő, ingyenes alkalmazás, a Duolingo. A nyelvtanulásunkat segíthetik filmek, híroldalak követése is. „Elsősorban kommunikálni kell tudni az adott nyelven; hiába tanul meg valaki egy nyelvet és jut el egy passzív nyelvtudásig, azt nem tudja kamatoztatni a mindennapi életben” – emelte ki az oktató.

Fontos ugyanakkor az is, hogy felismerjük, milyen tanulótípusok vagyunk, ehhez több internetes felmérést is találhatunk. „A mai nyelvtanulás, ha tényleg jó forrásból veszik, akkor illeszkedik az egyéni elvárásokhoz, a tanuló egyéni adottságaihoz, tanulási stílusához” – jegyezte meg. Ehhez természetesen tudatosítani kell azt, milyen módon tanulok a leghatékonyabban. A saját tanulási stílus feltérképezése egy önismereti útnak a része. Ebben az időszakban a tanulói autonómiát lehet jól kihasználni: a tanár csak segít elindulni egy úton, moderál, segít a tanulási folyamatban. Az interaktivitás, a kontaktórák hiánya miatt az online órákon a tanulónak kell tudatosítania, hogy miképpen halad a legjobban. Kezdő nyelvtanulóként ismernünk kell a számunkra leghatékonyabb tanulási módszert, ha pedig rendelkezünk egy bizonyos fokú idegennyelv-ismerettel, a tudatos tanuláshoz hozzátartozik a nyelvi szint felmérése. Utóbbihoz nyújt segítséget a Közös Európai Referenciakeret (A1–C2 nyelvi szintek és a hozzájuk tartozó kompetenciák leírása).

Online segédeszközök

A nyelvtanulás során fontos a rendszeresség, minden nap kell foglalkozni vele, még ha csak keveset is, illetve meg kell találni azt a könyvet, platformot, esetleg applikációt, amelyhez szívesen térünk vissza nap mint nap – véli dr. Bökös Borbála adjunktus, a PKE Angol nyelv- és irodalomtudományi tanszékcsoportjának vezetője. Angol nyelvterületen is számos online segédeszköz áll rendelkezésünkre. Ezek után kutatva böngészhetjük az angoltanulas.lap.hu startlapot, a Youtube is segítségünkre lehet, illetve több külföldi egyetem is kurzusokat tett elérhetővé ingyenesen. Elérhetőek továbbá a Coursera, a MOOC (Massive Open Online Courses) kurzusok is, ugyancsak ingyenesen. A legnagyobb idegennyelvű tankönyvkiadók, például az Oxford vagy a Cambridge weboldalain ingyenesen hozzáférhető több, nyelvvizsgára felkészítő mintafeladat – tudtuk meg Bökös Borbálától. A Livemocha a világ különböző pontjairól gyűjt nyelvtanulókat, általa angol nyelvű személyekkel levelezgethetünk, cserébe pedig csevegnünk kell olyanokkal, akik például magyarul szeretnének tanulni. A GlobalElt honlapon ingyenesen letölthető, az angol nyelvvizsgára felkészítő anyagokat találhatunk.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire helyettesítheti az autodidakta nyelvtanulási módszer a nyelvtanárt? Bánffi-Benedek Andrea elmondta: „Ezzel a kérdéssel szembesül most az egész oktatási rendszer. Száz százalékosan nem tudja helyettesíteni, a videokonferenciák sem pótolhatják a tantermi órákat; bár hasonlít a kontaktórához, számos nehézségbe ütközünk. Ha viszont a korábban említett önmenedzsment-stratégiákat sikerül kidolgoznia a tanulónak, akkor már könnyebben megy a tanulás. Az egész modern nyelvoktatás arra éleződik ki, hogy a tanuló autonómiáját erősítse. Ez azonban semmi esetre sem jelenti azt, hogy a tanár elengedi a tanuló kezét. A kulcs ebben a kérdésben talán az önszervezésben, a tudatosságban van. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ebben a jelenlegi helyzetben nem kell átesni a ló túloldalára, vagyis ne vigyük túlzásba a helyzet kihasználását, ne legyenek túlzottan nagy elvárásaink”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában