Megemlékezés

2020.02.25. 10:31

Váradon is megálltak a Bocskai-zarándoklat résztvevői

Gyulafehérvárról érkeztek Nagyváradra vasárnap délben a Bocskai-zarándoklat résztvevői, akik immár 14. éve keresik fel a Bocskai István fejedelem nevéhez kötődő fontosabb helyszíneket, így a Körös-parti várost is, amelynek Bocskai egykor kapitánya volt.

János Piroska

A váradi megemlékezés helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem, illetve annak belső udvara volt, ahol többek között Bocskai István emléktáblája is megtalálható. A zarándoklat résztvevőit az esemény moderátori szerepében Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte, rámutatva az 1607. február 22-én Gyulafehérváron örök nyugalomra helyezett történelmi személyiség számos meghatározó szerepére: Bocskai viszonylag rövid élete során – mindössze 49 évet élt – volt Várad kapitánya, Bihar vármegye főispánja, a Partium ura, Erdély fejedelme, Magyarország választott és megkoronázott királya, a magyar rendi jogok és a vallásszabadság biztosítója, a hajdúk felszabadítója és letelepítője, valamint a székelyek kiváltságainak helyreállítója. A magyarországi hajdúvárosok a fejedelem emlékét ápolva immár 14. éve rendezik meg a zarándoklatot – jegyezte meg.

„A nemzeti összetartozás esztendejében azáltal emlékezünk méltóképpen fejedelmünkre, ha hívek vagyunk szellemi, lelki, politikai örökségéhez, mely Trianon századik évfordulóján éppen a nemzeti összetartozás fontosságát köti a lelkünkre” – mondta el Tőkés László, az EMNT elnöke. Bocskai arra inti az erdélyieket, hogy Magyarországtól el ne szakadjanak, a magyarországiakat pedig arra, hogy az erdélyieket el ne taszítsák, ez az intés négyszáz év múltán is időszerű – tette hozzá. Rámutatott Bocskai kiemelkedő geopolitikai szerepére, többek között arra, hogy 1602–1604 között nagy államférfiakhoz méltóan képes volt hátat fordítani addigi, Habsburg-párti politikájának és a hajdúsággal az oldalán élére állni a Habsburg-ellenes szabadságharcnak. A békekötések által sikerült megvalósítani Erdély és a magyarországi részek függetlenségét, megteremteni a viszonylagos békét és megnyitni az utat Erdély fél évszázadig tartó aranykora felé. „Bocskai egységet teremtett a sokféleségben és helyreállította Erdély és a magyar nemzet politikai egyensúlyát” – emelte ki.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere felszólalásában felidézte a zarándoklat 14 évre visszanyúló hagyományát. Elmondta, 2007 februárjában az egykori Bocskai Emlékbizottság határozata alapján a gyulafehérvári székesegyházban egy emléktáblát avattak a fejedelem tiszteletére, aki közel 9000 hajdút telepített le, jelenleg a hét hajdúváros összlakossága meghaladja a százezret. „Fundamentuma megmaradásunknak, hogy egyik magyart a másikkal ne rágassák, ne étessék” – idézte a fejedelmet. „Szép mondás, nehéz megvalósítani, pedig ha ezt megtennénk, akkor talán közelebb jutnánk ahhoz a logikához, ami másik nagy fejedelmünkhöz, Bethlenhez kötődik: »Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet«” – fogalmazott.

Meleg Vilmos színművész az ünnepség alkalmával Kozma Andor Bocskai, illetve Juhász Gyula Madách kardal című versét adta elő. Az egyetem belső udvarán levő emléktáblánál koszorút helyeztek el a Hajdú-Bihar megye, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás és Vámospércs képviseletében érkezett zarándokok. Koszorút helyezett el a továbbiakban Tőkés László, az EMNT elnöke, Nagy József Barna és Török Sándor, az EMNT partiumi és megyei elnökei, az EMNP képviseletében Csomortányi István országos és Habinyák István Bihar megyei elnök, az RMDSZ képviseletében Meleg Vilmos nagyváradi elnök, Pető Dalma és Kócza Erika alelnökök.

A megemlékezés a Szózat és a Himnusz eléneklésével zárult.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában