Veganuary

2020.01.27. 18:00

A nagyváradi Caritasnál alkotott a Nyers Séf

Középiskolás fiatalok és őszhajú veteránok is megismerkedhettek a nyers táplálkozás áldásos hatásaival Varga István nyers séf jóvoltából, aki a Veganuary turné keretében Nagyváradra is ellátogatott, és jótékonysági ételkészítő workshopokat tartott.

A magyarországi Nyers Séf által előkészített menüsoron olyan fogások szerepeltek, amelyek az idős és fiatal generáció számára is egyaránt érdekesek és ínycsiklandozók voltak. A délutánt spenótos zöldturmix-al indították, majd a kóstolót követően közösen készítették el a cukkinispagettit, aszaltparadicsomos szósszal, valamint az nap desszertjét: a citromos mákpite tortát. Istvánnak a spirálozásban, turmixolásban, adagolásban mindkét workshopon akadtak lelkes segítői. Az idősotthon lakói korukat meghazudtoló érdeklődést tanúsítottak az enzimdús nyers ételek iránt. Varga István pedig nemcsak a konyhai fortélyokba avatta be a résztvevőket, hanem munka közben beszélt a növényi alapú táplálkozás egészségtani és lelki hatásairól is, hangsúlyozva: „az teszi a legfinomabbá az ételt, ha szeretettel készítik”.

Kellemes este, finom ételek

A nap második állomása a Szent László Internátus volt, amely hátrányos helyzetű közösségekből érkezett diákok számára biztosít szállást, ellátást és afterschool programot – lehetőséget nyújtva arra, hogy a fiatalok városon végezhessék tanulmányaikat. A diákbentlakás lakói közül sokan vendéglátási, közélelmezési, valamint szakács szakon tanulnak, ezért a számukra szakmai szempontból is rendkívül hasznos volt, hogy újszerű konyhai technikákkal és receptekkel ismerkedhettek meg, emellett pedig egy hangulatos, interaktív közegben alkothattak együtt István irányítása alatt. „Nagyon tetszett hogy együtt dolgozhattam egy jólismert séffel és szerintem csodálatos hogy vannak ilyen emberek, mint Varga István aki nyers ételkölteményekkel próbálja jobbá tenni az emberek életét. Nekem a spenótos-almás-banános turmix ízlett a legjobban” – nyilatkozta a 16 éves Varga Emese Patrícia. „Örülök hogy megismerhettem egy új életmódot. Számomra a legemlékezetesebb pillanat a mákos-almás torta készítése volt, mert új tapasztalatokat szereztem, miközben besegítettem Istvánnak. Szerintem a vegán ételek nagyban elősegítik az egészséges táplálkozást, illetve tiszteletet mutatnak az állatok iránt” – tette hozzá a 17 éves Mátyus Bernadett. Egy kötetlen hangulatú, kellemes este, finom ételekkel és lelki feltöltődéssel – ezekkel a kellemes élményekkel gazdagodva vettek búcsút az utazó séftől, Varga Istvántól az intézmények bentlakói és alkalmazottai.

Borítókép: Varga István nyers séf és a fiatal generáció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában