Moszkva

2019.11.25. 14:43

Tízéves lett a Moszkva Kávézó: koncertsorozattal ünnepelnek

Szülinapos a sokak által kedvelt Moszkva Kávézó, ennek alkalmából pedig izgalmas eseménysorozattal készülnek november 25. és december 1. között.

 

Pikó Stefánia

„A Moszkvaként emlegetett helyet kereken 10 éve alapították meg lelkes fiatalok. Szinte a semmiből hozták létre a város kulturális életét (a mai napig is) meghatározó kultikus csomópontját. Koncertek, kulturális, művészeti, társadalmi események, kiállítások, vásárok százainak adott otthont. 10 év, több mint 1000 rendezvény. Ugyanennyi barátság, szerelem, mámor és beszélgetés bölcsője” – olvasható a szülinap kapcsán a kávézó közösségi oldalán. Schmieder Árpád társtulajdonossal, és Totka László rendezvényszervezővel beszélgettünk a Moszkva múltjáról és jövőjéről.

Tíz éve…

„Tíz éve a Moszkvának csak az a terme működött, amelyikben a bár van, illetve a mellette lévő, tehát az elején kb. 50–60 négyzetméter volt. A többi terem nagyon rumlis volt, és nagyon hideg – azzal az egy kandallóval fűtöttünk, amelyik most is ott van a pult mellett. Másfél évvel a nyitás után csatlakoztam én is az akkori tulajdonosokhoz, és ekkor kezdtük el kipofozni a koncerttermet, illetve a többi termet is” – mesélte Schmieder Árpád. „Hárman álltak össze, és alapították a Moszkvát. Régen az egyetem mellett volt az Alma – ebből inspirálódva találták ki. Eleinte legfeljebb a színházból hívtak meg egy-egy zenészt, vagy szerveztek felolvasó-esteket. Abban az időben nagyobb pénztelenség volt, mint most, és csak úgy hívtunk el együtteseket, hogyha épp átutazóban voltak, álljanak meg itt is.” Megtudtuk azt is, hogy a kultúrával, irodalommal való, kezdetektől meglévő kapcsolat a klientúrával magyarázható, hiszen a hely közel van a színházhoz, a tulajdonosok jó viszonyban voltak a színészekkel, a Stúdió sem volt még meg, így a látogatók magját, gerincét a színészek, a színház munkatársai jelentették, illetve az ő barátaik, ismerőseik. A működés második-harmadik évében indultak be a koncertek, számos magyar, román, helyi vagy külföldi együttes, zenész játszott és játszik itt. A koncertek közül az eddigi legnagyobb „durranásnak” a Kispál és a Borz koncertet tartják: „Négy és fél évvel ezelőtt volt, amikor újra összeálltak, pár helyen adtak koncertet, köztük nálunk Nagyváradon. Én akkor költöztem ide, és az volt az első koncertszervezésem. Nem volt semmi rutinom, tapasztalatom. Rengeteg vendég volt, még a plafonról is csüngtek. Július vége volt, szörnyen meleg, minden ablak tárva-nyitva. A rendőrség is kijött a hangzavar miatt, nagyon mérgesen. Azt mondták, hogy a bulinak véget kell vetni, bemennek és kihúznak minden kábelt. Figyelmeztettük őket, hogy a saját felelősségükre tegyék meg, gondolva a tömeg reakciójára – végül nem jöttek be”.

A Moszkva jövője

Totka Lászlót a szervezés működéséről kérdeztük, arról, hogy hogyan találnak minden hétre újabb együtteseket. „Igazából elég önjáró a folyamat, én csak fel kell vegyem a telefont, nagyon sok zenekar keres minket. Nagyon sokszor sajnos nemet is kell mondanom, mert olyan durva műfajú zenekarok jelentkeznek, ami már túl sok volna” – magyarázta. „Azt hiszem, hogy a mai napig egyedülállók vagyunk a környéken, merthogy élőzene nagyon kevés helyen van, az is rendszertelenül, de nálunk rendszeres fellépők vannak, és mindenféle kulturális események, vásárok is zajlanak” – hangsúlyozta Totka László. Mindemellett a Moszkva támogatja a helyi pályakezdő zenészeket is, hangulatos zenés esteket szervezve. A hely közösségi jellege már a kezdetektől érezhető volt, Schmieder Árpád elmondása szerint alig volt szükség szakemberekre, mindent a barátok, látogatók raktak össze. A színpad melletti terem falain látható alkotásokat például két volt képzőművészetis egyetemista készítette, akik ma már Bukarestben dolgoznak. Szóba került a költözés is, hogy mi lesz a festményekkel, mi lesz a Moszkvával. Schmieder Árpád annyit árult el, hogy több szcenárióval számolnak. Az a biztos, hogy szebb, modernebb és tágasabb helyre költöznek, és épületen belül maradnak. Igyekeznek majd úgy megoldani mindent, hogy költözéskor ne kelljen bezárni, legfeljebb csak néhány napra. Azt is megkérdeztük, hogy lesz-e a Moszkvának következő tíz éve. Schmieder Árpád bizakodóan nyilatkozott, a hűséges Moszkvába járókat említve, illetve a hely túlélőképességét méltatva. A romkocsmának volt már mélypontja, amit sikerült átvészelni, többek között Kocsis Olivér és Szommer Lajos hangmérnököknek köszönhetően, tette hozzá a tulajdonos.

November 25-én, hétfőn Csocsóbajnoksággal kezdődik a hét, 18 órakor, november 26-án pedig 20 órától András Vargas gitárvirtuóz tart gitárestet. November 27-én, szerdán 20 órától Rudán Joe Akusztik Concert lesz, november 28-án, 18 órától pedig a Katonakönyv könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. Ugyanaznap este 20 órától helyi zenekarok lépnek fel, a Baby Elvis, a Falling Heads és a Mujko Orkestra. November 29-én, pénteken a 30Y lép fel, majd alternatív rock, Depeche Mode afterpartyval zárják a napot, illetve Drum&Bass: 10 Years Of Moszkva w/Nausika bulival az Apple Roomban, 22.30-tól. November 30-án, szombat este pedig AB/CD@Higway To Nagyvárad Concert lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában