Légi baleset

2022.09.21. 16:13

Nagyszabású gyakorlaton vettek részt a tűzoltók

Átfogó és komplex gyakorlaton vettek részt kedden a tűzoltók a Nagyváradi Repülőtéren: a vörös jelzésű beavatkozási tervet ,,valósították meg” egy fiktív légi baleset keretében.

Forrás: ISU

Törő Enikő

A Nagyváradi Repülőtér által szervezett gyakorlat forgatókönyve szerint az említett napon repülőszerencsétlenség történt, melyet a futómű meghibásodása okozott. A Spartan repülőgépen több mint 70 személy van, ez egyébként egy menetrend szerinti járat, Bécs–Nagyvárad útvonalon közlekedik, ezúttal azonban kényszerleszállást hajtott végre. 

Forrás: ISU

Tehát szeptember 20-án, délelőtt 10.45 órakor a Spartan repülőgép parancsnoka értesítette a légiforgalmi szolgálatot, hogy probléma van a fő futóművel. A problémát nem sikerült megoldani, ezért 11.05 órakor a pilóta MAYDAY vészhelyzetet jelentett be, ami azt jelenti, hogy azonnali veszélyről van szó, ekkor pedig a nagyváradi irányítótorony azonnal értesítette a tűzoltókat és a mentőcsapatokat. 

Forrás: ISU

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez 11.08 órakor érkezett a riasztás az 112-es segélyhívószámon keresztül a romániai légiforgalom-irányító szolgálattól (ROMATSA). Közölték, hogy a pilóta bejelentette, kényszerleszállásra van szükség, mely körülbelül 20 perc múlva valósul meg. 11.12 órakor döntés született, hogy az ISU beveti a vörös jelzésű beavatkozási tervet, így a helyszínre indult összesen 66 katonai tűzoltó a nagyváradi 1-es és 2-es osztagok részéről, Nagyszalontáról, Székelyhídról, Élesdről, Tenkéről és Szalárdról, összesen 13 speciális tűzoltókocsival, kilenc rohammentővel és egy kisbusszal.

Forrás: ISU

A csapatot Caba Sorin Mihai, az ISU főfelügyelője és Csilik Alexandru első főfelügyelő-helyettes irányította, mozgósították a reptér sürgősségi szolgálatát, valamint a mentőszolgálatot, a megyei vészhelyzeti bizottságot, a közegészségügyi igazgatóságot, a csendőrséget és a rendőrséget is. 

A helyszínre érkezve elsőként a kényszerleszállás okozta tüzet oltották el, majd a repülőgépből evakuálták az utasokat és a személyzetet. A repülőgép törzse megsérült, a baleset következtében egyes részek leszakadtak. A rohammentősök és a mentőszolgálat tagjai a személyzet mindhárom tagját és a 72 utas állapotát felmérték: közülük 25 személy sérült meg, 19-et a Bihar Megyei Kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol a fehér beavatkozási tervet vetették be. 

Címkék#Isu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!