Robbanószerek

2020.01.06. 09:40

Robbanószerkezetek raktárára bukkantak Várad belvárosában

A váradi belváros egyik lakásának helyiségében tárolt második világháborús robbanószereket egy ott lakó, aki szombaton sérült meg arzenálja egy darabjának babrálása közben.

Rencz Csaba

Akik szombaton este a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán sétálgattak, arra lehettek figyelmesek, hogy annak a Nagyvásártérhez (December 1 park) közelebb eső részében igencsak magas az egy négyzetméterre jutó katasztrófavédelmisek és tűzoltók száma, az utca végében pedig rendőrautók strázsáltak. A nyüzsgés tanújaként nem ért meglepetésként, hogy rövidesen meg is érkezett a szerkesztőség elektronikus címére a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sajtóközleménye, melyből kiderültek a részletek. A hihetetlen eseménysor azzal kezdődött, hogy délután negyed négy tájban riasztás érkezett a 112-es sürgősségi telefonszámra azzal, hogy az említett utca egyik lakásában egy 37 éves férfi megsebesült, miközben felrobbant a kezében egy petárda. A SMURD gyorsmentő szolgálat egy egysége érkezett a helyszínre, ahol ellátták a kezén és arcán sérüléseket szenvedett illetőt, majd a megyei kórházba szállították. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, mert a sérülés természetéből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a háttérben másnak is lenni kell, mint egy „egyszerű” petárdának.

Vérnyomok a falakon

A sejtés beigazolódott, a belvárosi egyszintes épület emeletén lévő lakást átvizsgálták az ISU szakértői, akik már a rendőrséget is hívták, hogy annak speciális egységeitől kísérve robbanószerkezeteket szállítsanak el. A leltár: 1366 (!) robbanószer és robbanószerkezet, amiből 483 kézigránát, illetve különböző kaliberű lövedék és kisebb bomba, továbbá 883 töltény és töltényrész. Valamennyi a második világháborúból eredeztethető és valamennyit elszállították minden kellemetlen fennakadástól mentesen, hogy később megsemmisítsék azokat. Sajtóinformációk szerint a több lakásból álló épületben a „gyűjtő” (akinek állítólag volt engedélye fémdetektor használatára) egy kisebb helyiséget használt arzenálja tárolására. Sebesülésének mértékéről egyelőre nincs pontos tájékoztatás, de a falakon és a padlón észlelt vérnyomok súlyos sérülésre utalnak, amiket egy robbanóeszköz babrálása közben szerezhetett. Hogy akár katasztrófa is történhetett volna, annak megállapításához nem kell szakértőnek lenni... A már említett közleményében az ISU felhívja a figyelmet: aki robbanószerkezetet talál, az haladéktalanul hívja a 112-es sürgősségi telefonszámot, megjelölve a pontos helyszínt, utóbbit lehetőség szerint biztosítva is, ugyanakkor tartózkodva a szerkezet mindennemű mozgatásától, nem is beszélve annak elszállításáról, szétszerelési kísérletéről.

(Borítókép: ISU)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!