Lélekzengő

2022.03.26. 06:40

Koncerttel tiszteleg Bodza Klára életpályája előtt a Hagyományok Háza

A művész pedagógus előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta, a népi énekoktatás területén pedig munkássága iskolateremtő.

Bodza Klára Martin György-díjas népi énektanár, dalénekes márciusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A Hagyományok Háza koncerttel tiszteleg a művész pedagógus gazdag életpályája előtt – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ünnepi koncerttel köszönti március 27-én a Hagyományok Háza és a népzenei szakma Bodza Klárát 80. születésnapján. Sokszínű és sokrétű pályafutásának két csomópontja az előadó-művészet és a népi énekoktatás. Előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta. A népi énekoktatás területén munkássága iskolateremtő, a művészetoktatás valamennyi szintjén tanított. A Hagyományok Háza képzésein tudását, módszertani ismereteit az énektanári szakma képviselőivel is megosztotta. Az 5 kötetes Magyar népi énekiskola című munkája, amelyet Paksa Katalinnal és Vakler Annával közösen állított össze, a népi énekoktatás kulcsfontosságú műve, amelyet sok százan forgattak ez idáig haszonnal. Életpályáját számos kitüntetéssel jutalmazták.

Az ünnepelt lelkesen várja a jeles eseményt:

Nagyon nagy szeretettel és lelkiismeretesen készülök, hál’ Istennek, úgy tűnik, még hangilag jó karban vagyok.

Hozzátette, a Kallós Zoltán kedves dalában elmondottak rá is tökéletesen igazak:

Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek.

Bodza Klára, aki az esten maga is fellép, úgy érzi, a jubileumi koncert jó alkalom élete munkájának összefoglalására. Gazdag életpályáján a népzene mellett a régi zenében is elmélyedhetett férjének, néhai Czidra Lászlónak, a középkori reneszánsz, barokk korszak mesterének köszönhetően. Nagyon sokat szerepelt vele együtt sárospataki diákdalokkal, virágénekekkel az általa vezetett Camerata Hungarica együttes koncertjein. Bodza Klára számos helyen tanított, pedagógiai munkásságára a koronát a Zeneakadémia népzene tanszékén eltöltött fél évtized tette fel.

Generációkat neveltem fel, számos országosan ismert tanítványra lehetek büszke, mint Navratil Andrea, Szalóki Ági, Majorosi Mariann. Amikor őket hallgatom, boldogság tölt el. Olyanok, mint a virágok, átadtam nekik tudásomat, kinyíltak, s lehet bennük gyönyörködni

– emelte ki az ünnepelt.

A koncerten bemutatják Bodza Klára önéletrajzi ihletésű kötetét Lélekzengő címmel.

A művésszel a Dankó Rádiónál március 25-én a Derűs napot című műsorban Hajdú Tibor beszélget. A Hajnali, a közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora Éri Márton szerkesztésében a március 21-től kezdődő hetet Bodza Klára életművének szenteli.

További információ az előadással kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján olvasható. 

Borítókép: Facebook / Hagyományok Háza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában