Különlegességek

2022.02.12. 17:30

Chick Corea ősbemutatót tartanak a Müpában (videó)

Egy éve hunyt el Chick Corea, a kortárs dzsessz kiemelkedő alakja. A zongorista néhány művét, köztük egy még be nem mutatott darabot március 14-én muzsikustársai és pártfogoltjai adják elő a Müpában.

Chick Corea három alkalommal koncertezett a Müpában, minden koncertjén más-más művészi oldalát mutatta meg a közönségnek. Az előtte tisztelgő mostani koncerten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben elhangzik az a műve is, amelyet a Müpa 15. születésnapjára komponált - közölték a szervezők.

   

A világhírű zenész szívéhez közel állt a magyar közönség, rendszeresen ellátogatott hazánkba. 

2012-ben Gary Burton vibrafonossal duóban játszott a Müpában, 2015-ben hattagú, Vigil nevű formációjával érkezett, 2018-ban pedig akusztikus zenekarával zenélt a rajongók előtt.

Legközelebb 2020-ban adott volna koncertet, amelyet a pandémia miatt 2021 tavaszára halasztottak, ám a pótlásra sajnos már nem jutott idő. Művei előadására eljönnek Budapestre a Chick Corea Acoustic Band egykori tagjai, a négyszeres Grammy-djas bőgős, John Patitucci és az elképesztő technikai felkészültségéről ismert ütős, Dave Weckl. Hozzájuk csatlakozik a fiatalabb generációhoz tartozó három zongorista, aki már egészen fiatalon együtt játszhatott a mesterrel, aki nagy lelkesedéssel egyengette pályájukat.

   

Egyikük, Beka Gochiashvili 2017-ben, Stanley Clarke zenekarával már koncertezett az intézményben. Az 1996-ban Grúziában született, csodagyerekként számon tartott ifjú muzsikus és a hozzá hasonlóan igen fiatalon már sikereket elért izraeli Gadi Lehavi mellett Szabó Dániel is zongorázik az esten. Utóbbi néhány éve a tengerentúlra költözött, és előadóművészi karrierje mellett a UCLA tanáraként dolgozott. 2020 óta a PTE művészeti karán is segíti és tanítja a jövő zenészeit.

Címkék#Chick Corea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában