Ország-világ

2021.07.05. 14:56

Akár kártérítést is követelhetnek az építőanyag-kartell áldozatai

Ha tartós lesz az építőanyag-árak emelkedése, akkor nemcsak az új lakások, hanem a használtak is drasztikusan drágulhatnak – állítja a szakértő.

20210601 Kaposvár Eddig nem tapasztalt, óriási mértékben drágultak az építőanyagok. Van olyan alapanyag, amelyikért 70-80 százalékkal többet kell fizetni, mint egy évvel korábban. Több kereskedő mindössze egy-két hétre tud árajánlatot adni, mert folyamatos a drágulás. illusztráció Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Ha bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében, akkor az érintettek kártérítést követelhetnek – írja a Magyar Nemzet az Ingatlan.com hétfőn napvilágot látott elemzése nyomán.

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője szerint a járvány előtt az új lakások áremelkedésében a kereslet, a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont utóbbiak extrém drágulása miatt két teljesen különböző fél évet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján.

– Budapesten például a múlt év második felében kevesebb mint 10 ezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, januártól július elejéig viszont több mint 60 ezer forinttal – fejtette ki.

– Ez pedig egy 100 négyzetméteres lakás vagy ház esetében hat hónap alatt 6 millió forintos áremelkedésnek felel meg. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt – mondta.

Balogh László szerint ha az építőanyag-drágulás nemcsak átmeneti, hanem tartós lesz, akkor a mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is.

– Érdekes helyzetet teremthet a piacon, amennyiben bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében. Elméletileg ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek – ezt már Tolnay Mihály, az Ingatlan.com jogi szakértője fejtette ki.

Mindig egyedi mérlegelés kérdése, hogy ki jogosult kártérítést igényelni. Azok például, akik generálkivitelezőtől vettek ingatlant, nehezebb helyzetben lehetnek azokhoz képest, akik saját maguk vásárolták meg az építkezéshez szükséges építőanyagot.

Az egyösszegű generálkivitelezői számlák befogadóinak sokkal nehezebb igazolniuk, hogy a kartell miatt feltételezhetően magasabb anyagár miként okozott vételár-növekedést, szemben azzal az építtetővel, akinek az ingatlan építésének költségeiről minden egyes számla a rendelkezésére áll.

Mint írták, minden a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatainak eredményétől függ. A GVH június közepén közölte, hogy a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálócsoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. Ugyanakkor a portál szerint ritkaságnak számít, hogy egy szektorban történt kartellezés után kártérítést fizessenek a cégek, de nem is példa nélküli.

2016-ban az Európai Bizottság kartellezésért elmarasztalt több kamiongyártót, amelyek összehangolták árazásukat,

és az uniós szervezet döntése után a fuvarozók kártérítési igénnyel fordultak a gyártókhoz. A perek még most is folynak.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be: kiviteli korlátozást rendelt el októbertől a kormány építőipari termékekre. Addig is a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be. Arról is döntöttek, hogy ha bizonyos szint fölötti árat tapasztalnak, a szint fölötti ár kilencven százalékát adó formájában elveszik.

Borítókép: Eddig nem tapasztalt, óriási mértékben emelkedtek az építőanyagok / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában