konferencia

2021.03.11. 16:18

Font Sándor: a mezőgazdaság minden országban a legfontosabb ágazatok közé tartozik

Kiemelt figyelmet kell fordítani az agrárkérdésekre.

A mezőgazdaság minden országban a legfontosabb ágazatok közé tartozik, ezért mind az uniós tagállamoknak, mind az EU-tagságra pályázóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az agrárkérdésekre – mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Font Sándor a bosznia-hercegovinai parlamenti twinning program regionális videokonferenciáját követően nyilatkozott a megbeszélések tapasztalatairól. A rendezvény uniós támogatással készíti föl az EU-csatlakozás várható nehézségeire a balkáni államot, amely ezúttal mezőgazdasági kérdésekre kapott választ a többi résztvevőtől.

Az uniós tagjelöltségre pályázó Bosznia-Hercegovinával Magyarország, Ausztria és Horvátország parlamentjei konzorciumi társulásban osztják meg tapasztalataikat.

Font Sándor hangsúlyozta, hogy mindhárom ország külön, eltérő feltételekkel csatlakozott az EU-hoz, így mindegyiküknek más nehézségekkel kellett megküzdeniük a társulási folyamat során. A balkáni államnak sem lesz egyszerű dolga, hiszen föderatív köztársaságként rendkívül bonyolult államigazgatást működtet, márpedig az EU-taggá válás az egységesebb országok számára is nehéz feladat – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint épp emiatt különösen indokolt, hogy a régebbi tagállamok felajánlják segítségüket a csatlakozási folyamatban.

A bizottsági elnök beszámolója szerint a csütörtöki megbeszélés résztvevői főképp intézményi kérdésekről tanácskoztak, valamint a gazdáknak ajánlható képzésekről, felkészítő programokról, amelyek felvilágosíthatják a termelőket a teljesítendő feltételekről, és az ezzel járó támogatásokról.

Font Sándor kiemelte, hogy a mezőgazdaságé a legnagyobb az összes csatlakozási joganyag közül, és az agrárium abban is kivétel, hogy uniós irányítás alatt áll. A csatlakozóknak ezért ezen a téren kiváltképp érdemes figyelembe venniük a régebbi tagállamok tapasztalatait – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában