ERDON Országos hírek

2008.12.21. 10:23

Útmutató utazóknak

<p>Azok a romániai turisták, akik nem utazási ügynökségeken keresztül szervezik a nyaralásukat, bizonyos uniós országokban tartózkodási kérelmet kell, kitöltsenek, ha az adott országban meghatározott maximális – bejelentési kötelezettség nélküli - tartózkodási időnél többet kívánnak eltölteni. Olaszországban nyolc, Macedóniában három nap után, míg Horvátországban már a huszonnégy órát meghaladó tartózkodást is be kell jelenteni.</p>

A Külügyminisztérium téli vakációk eltöltéséhez nyújtott hasznos információkat tartalmazó útmutatójában szerepelnek olyan országok is, amelyek nem határoztak meg ilyen kötelezettségeket, pl. Nagy-Britannia vagy Irország. Bulgáriával kapcsolatban egy igen érdekes bejegyzés található az útmutatóban. Arra hívják fel a figyelmet, hogy vezessenek óvatosa, mert igen könnyen „megszabadulhatnak” a jogosítványuktól azok, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat. Görögországban kerülni kell a tiltakozások környékét, míg Ausztriában figyelni kell az időjárás jelentést, mert könnyen előfordulhat, hogy erőteljes hóhullás esetén lezárják a közutakat.

Törökországban is figyelni kell a tiltakozásokra, de ami ennél is fontosabb, hogy nem kell pánikba esni, mert a halálos közúti balesetnél akkor is letartóztatnak mindenkit, ha vétlen volt, amíg nem tisztázódik egyértelműen, hogy ki okozta a balesetet. Ha valamilyen emléktárgyat vásárolunk, szerezzünk be hozzá egy dokumentumot, amely biztosítja az országból való szabad kiszállítást.

Fontos tudnivaló, hogy a legtöbb uniós országban tiltott a radarjelző használata. Görögországban 2000, míg Ausztriában 4000 euró is lehet a büntetés, ha mégis használunk ilyen eszközöket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!