ERDON Országos hírek

2008.11.26. 10:57

Több pénz diákoknak és nyugdíjasoknak is

<p>A román kormány újabb költségvetés-kiegészítést hajtott végre, amelynek során félmilliárd eurót csoportosított át a költségvetésben a szociális kiadások fedezésére.</p>

Calin Popescu Tariceanu a román kormány keddi ülése után bejelentette, hogy 18 minisztériumtól és a hatáskörükbe tartozó intézményektől több mint 2 milliárd lejt vontak meg. Ezt a pénzt a szociális kiadások fedezésére fordítják, így az újraosztásnak a legnagyobb "haszonélvezője" a munkaügyi minisztérium, amely több mint egy milliárd lejt kapott az összegből. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a pénz újraosztása következtében az idénre tervezett 2,3 százalékos államháztartási hiányon nem változtattak. Tariceanu szerint - akit a Mediafax hírügynökség idéz - ebből az újraosztott pénzből főként a tanulóknak alanyi jogon járó havi juttatás, a gyermeknevelési segély, a mozgássérülteket megillető juttatások, valamint a mezőgazdasági nyugdíjak költségeit fedezik. A kormány azért is intézkedett így, mert az eredetileg január 1-re tervezett 20 százalékos nyugdíjemelést már novembertől életbe léptette.

Hétfőn este a kormánnyal politikai konfliktusban álló Traian Basescu államfő kijelentette, hogy 2009-ben a román nyugdíjalap összeomlik. Az államfő utólag árnyalta kijelentését, és hozzátette: összeomlás alatt azt értette, hogy  nem az állami nyugdíjalapba befolyó társadalombiztosításokból fedezik majd a nyugdíjakat, hanem a kormány a költségvetés egyéb tételeiből lesz kénytelen elvenni pénzt a hiány fedezésére. Tariceanu kedden arról biztosította a nyugdíjasokat, hogy ne aggódjanak, mert van miből kifizetni a nyugdíjakat. Őt megerősítette Mariana Campeanu munkaügyi miniszter is, aki kifejtette: a legtöbb Európai Uniós tagállam is a költségvetésből kénytelen pótolni az elégtelen társadalombiztosítási befizetések miatt a nyugdíjalapban keletkező hiányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!