ERDON Országos hírek

2019.10.02. 13:02

Programsorozat: Idősbarát közösséget építenek

Összefogva nyugdíjas egyesületekkel, egyházi és civil szervezetekkel, valamint önkormányzatokkal az RMDSZ Nőszervezet számos rendezvényt készít elő az ősz folyamán az idősebb generáció számára. A részleteket kedden a Fekete Sas-palotában tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Összefogva nyugdíjas egyesületekkel, egyházi és civil szervezetekkel, valamint önkormányzatokkal az RMDSZ Nőszervezet számos rendezvényt készít elő az ősz folyamán az idősebb generáció számára. A részleteket kedden a Fekete Sas-palotában tartott sajtótájékoztatón ismertették.

 

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke felidézte, hogy az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává. Jelenleg egyébként világszerte több mint 600 millió idős személy él, akiknek a száma 2050-re várhatóan megkétszereződik. Kiemelt fontosságú odafigyelni rájuk, megbecsülni, szeretettel és tisztelettel övezni őket, hiszen hasznos és jó esetben még aktív tagjai a társadalomnak, érdemes hagyatkozni az élettapasztalatukra, a bölcsességükre. Ezért az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyében öt évvel ezelőtt útjára indította a lassan mozgalommá fejlődő Idősbarát közösséget építünk! című rendezvénysorozatot, melyet tavaly egész Erdélyre kiterjesztettek. A több tucatnyi rendezvény partnerségben zajlik az erre nyitott nyugdíjas egyesületekkel, egyházi és civil szervezetekkel, helyi és megyei önkormányzatokkal. Köszöntő oklevéllel és egy-egy szál virággal vagy szimbolikus ajándékokkal is meglepik ilyenkor az ünnepelteket, akiknek ezekkel a gesztusokkal azt üzenik: nincsenek egyedül, magukra hagyva, annak ellenére, hogy a társadalom egyre inkább fáradt és fásult, befelé forduló – fogalmazott Biró Rozália.

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének vezetője elmondta, hogy ők október 24-én, csütörtökön 17 órától az Ady Endre Líceumban szerveznek ünnepséget, melyen fellépnek Krasznai Tünde tanító volt diákjai (vagyis akik most ötödikesek) a 16. számú Általános Iskolából. November 15-én tartják az Őszi bált, majd decemberben adventi ünnepséget szerveznek. Ígéretet kaptak ugyanakkor a Debreceni Nyugdíjas Egyesülettől, hogy a Rákóczi-emlékév apropóján eljönnek egy előadással Váradra, de ennek időpontja még nem rögzített. Ismét lesz irodalmi kör, és minden szépkorút szeretettel várnak a Nagyvásártér (December 1 park) 2. szám, 19-es lakrészben működő székhelyükre keddenként és csütörtökönként 11–13 óra között annak reményében, hogy hátha csatlakoznak hozzájuk – tudtuk meg.

Rendezvények

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet nagyváradi elnöke arról számolt be, hogy október 1-jén az észak-rogériuszi nőszervezet elnöke, Ursuţa Éva a Szent Erzsébet-öregotthon lakóit köszöntötte. Biharpüspökiben a helyi elnök, Timár Enikő a vasárnapi templomozás után fogja köszönteni az időseket, illetve szintén október 6-án a rogériuszi református istenháza és a Katalin-telepi római katolikus templom előtt Kócza Erika dél-rogériuszi nőszervezeti elnök és Pető Dalma önkormányzati képviselő. Október 25-én, közösen a PMNYE-vel, a váradvelencei kultúrotthonban szerveznek összejövetelt, melyre meghívják a megyében működő nyugdíjas szervezetek vezetőit, illetve néhány tagját. Ennek keretében kiállítás nyílik a nagyik és az unokák közös fotóiból, valamint a gyerekek aranyköpéseit is felolvassák. Nagyszalontán október 16-án a Crişana étteremben, Biharfélegyházán október 6-án a református templomban, Érmihályfalván október 2-án az idősek otthonában köszöntik az érintetteket, Margittán pedig a Horváth János Elméleti Líceumban (nincs még dátum).

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!