ERDON Országos hírek

2008.03.21. 16:12

Idén 6,5 százalékos GDP-növekedést várnak

<p>A román kormány gazdasági előrejelző bizottsága (CNP) a tavaszi előzetes előrejelzésében is 6,5 százalékos GDP-növekedést jósol idénre, csakúgy, mint utoljára szeptemberben tette, annak ellenére, hogy az év elejéről már ismert adatok támogatnák az előrejelzés javítását, idézte a bizottság elnökét, Ion Ghizdeanut a Rompres hírügynökség pénteken.</p>

Az azonban nem zárható ki, hogy az április végén megjelenő végleges tavaszi előrejelzésben javítani fognak a jóslaton, tette hozzá a bizottság elnöke. Megjegyezte, hogy az év a vártnál jobban indult az iparban, az építőiparban és a kiskereskedelemben, azonban az ipar és az építőipar későbbi teljesítménye "kellemetlen meglepetéssel" szolgálhat, mondta Ghizdeanu.
A külkereskedelem hiánya januárban csak 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután tavaly egész évben 44 százalékkal dagadt a deficit. A folyómérleg hiánya 17 százalékkal volt nagyobb a tavaly januárinál, miután tavaly egészében 66 százalékkal nőtt a deficit, jegyezte meg a CNP elnöke. Elégedetten nyugtázta a külföldi beruházások és a költségvetési bevételek erőteljes gyarapodását, aggodalommal szólt viszont a bérek és az infláció emelkedéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!