ERDON Országos hírek

2019.11.25. 16:43

Kolozsvári szívkórház: Létrehozzák a szívinfarktuson átesett páciensek első országos regiszterét

A szívinfarktuson átesett páciensek országos regiszterét hozza létre a kolozsvári Niculae Stăncioiu szívkórház egy vissza nem térítendő, 2,5 millió eurós norvég támogatásból.

A szívinfarktuson átesett páciensek országos regiszterét hozza létre a kolozsvári Niculae Stăncioiu szívkórház egy vissza nem térítendő, 2,5 millió eurós norvég támogatásból.

Megnyertünk egy, az ország számára stratégiai fontosságú projektet, amelynek keretében létre akarjuk hozni a szívinfarktust túlélő személyek első országos monitoring regiszterét. Románia az élen áll a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások száma terén, és pont azt szeretnénk ezzel megvizsgálni, hogy miért van ez - mondta el a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Adrian Iancu, a kórház professzora.

A projekt keretében a kolozsvári szívkórház együtt fog működni a temesvári szív- és érrendszeri betegségek kórházával és a nagyváradi megyei sürgősségi kórházzal. A nyilvántartásba bekerülnek a szívinfarktust túlélő betegek, akiknek az egészségügyi evolucióját figyelni fogják. A program keretében statisztikai elemzéseket végeznek és figyelemmel kísérik a kockázati tényezőket. Reményeik szerint 4.000-4.500 beteget tudnak majd monitorizálni.

Tudni akarjuk, mi idézte elő a szívinfarktust, hogy tudnánk megelőzni megismétlődését, tekintve, hogy vannak olyan személyek, akiknél az első infarktus után egy évvel bekövetkezik a második is - magyarázta a professzor.

A 2,5 millió eurós projektet vissza nem térítendő norvég alapokból fedezik, ebből az összegből vásárolnak egy speciális szív MRI (mágneses rezonancia)-készüléket, illetve egy szívműködést segítő műszert (mesterséges szívet), amelyet a szívelégtelenséggel küzdő beteg mellkasába ültetnek be néhány napra, hogy a szívműködést segítse addig, amíg műtéti úton sor kerülhet a stent-beültetésre.

A projektben támogatást nyújt két norvégiai intézet is, a bergeni Haukeland University Hospital és a tromsoi University Hospital of North Norway.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!