ERDON Országos hírek

2017.06.22. 09:07

A szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást

A romániai szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást, ennek érdekében hétfőn a koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek - jelentette be szerdán Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A romániai szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást, ennek érdekében hétfőn a koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek - jelentette be szerdán Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.A bukaresti parlament szerdán bizalmatlansági indítványt fogadott el, visszavonva Sorin Grindeanu miniszterelnök megbízatását, aki nem volt hajlandó önként lemondani a PSD-ALDE koalíció politikai támogatásának elvesztése után.

A PSD elnöke bocsánatot kért a választóktól azért a hibáért, amelyet annak idején Grindeanu miniszterelnöki tisztségre javasolásával követett el. Azt ígérte: ezúttal négy javaslatot is előterjeszt a hétvégén a pártvezetésnek, majd vasárnap szavazással döntetek arról, kit javasolnak miniszterelnöknek.

Dragnea szerint még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette: érvényesnek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy ő vagy koalíciós partnere - Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke - törvénytervezetekkel folytatott volna cserekereskedelmet az RMDSZ-szel annak érdekében, hogy a magyar törvényhozók szavazataikkal segítsék a kormány megbuktatását.

Dragnea újságírói felvetésre reagálva azt is elutasította, hogy a Grindeanut támogatók lemorzsolódása miatt meggyengült volna a koalíció és így kérdésessé válhat egy következő PSD-ALDE kormány parlamenti támogatottsága. Szerinte egy új kormány beiktatásánál "nem lesz gond a többség biztosításával".

A pártelnök egyik bizalmasa, Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter korábban azt bizonygatta a sajtónak, hogy a nem magyar kisebbségi frakciótól kapott támogatás nélkül is a PSD-ALDE a szükséges 233-nál eggyel több törvényhozót tudott mozgósítani Grindeanu leváltására. Ezzel azonban elismerte, hogy a kormánykoalíció korábbi 14 fős többsége egyetlen képviselőre apadt, és a bizalmatlansági indítvány csak azért kapott 241 szavazatot, mert hét kisebbségi honatya is támogatta.

A szerdai bizalmatlansági szavazáson sem a jobbközép ellenzék illetve az RMDSZ törvényhozói nem adták le szavazatukat.

Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közülte: az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik