ERDON Országos hírek

2016.06.25. 14:05

Nő a gyereknevelési támogatás

Júliusban lép érvénybe a növekedés és a kedvezményezettek augusztusban kapják először kézhez a megemelt támogatást.

Júliusban lép érvénybe a növekedés és a kedvezményezettek augusztusban kapják először kézhez a megemelt támogatást.

A június 22-én tartott kormányülésen döntés született arról, hogy jelentős változásokat vezetnek be a gyermeknevelési szabadság és támogatás rendszerében, ugyanakkor egyszerűsítik a lakossági kapcsolattartás adminisztrációját, ami a kevesebb dokumentációt és az ügyintézési idő rövidülését jelenti. Az említett dátumon megállapított módszertani normák, melyek a gyereknevelési támogatás odaítélésre vonatkoznak, július 1-től lépnek érvénybe. Azoknak, aki egy év alatti gyerek nevelésére kapnak támogatást, illetve azoknak, akik fizetés nélküli szabadságon vannak két év alatti gyerekkel, a szabadság

meghosszabbítása/újrakezdése a munkaügyi- és családvédelmi miniszternek a 2016/66-os törvény 2. paragrafusának III. bekezdésén alapuló rendelete nyomán történik. Azok, akik két év alatti gyerekük után kapják a nevelési támogatás, automatikusan megkapják az összeg emelését, nem kell semmilyen újabb dokumentációt leadjanak, a változás az eddig leadott iratok alapján történik július hónappal kezdődően, vagyis augusztusban kapnak először emelt összeget.

Azok, akik egy év alatti gyerekük után kapnak támogatást, illetve 2 év alatti gyerek nevelésére vannak fizetés nélküli szabadságon és hosszabbítást vagy a szabadság újrafelvételét szeretnék, kérést kell leadjanak, melyhez csatolni kell a típuskérvény mellett annak tanúsítványát, hogy nincs adózás alá eső jövedelmük. Ezt el lehet küldeni postán a támogatást folyósító Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökségnek, de villanypostán is elintézhet a bihor_icc@mmanpis.ro címen. A támogatási összeg növelését az előzőleg letett dokumentumok alapján végzik el. A típuskérvényt az után teszik elérhetővé, ha az megjelent a Hivatalos Közlönyben. Azoknak, akik 3, esetenként 4 éves korig terjedően nevelnek fogyatékos gyerekeket és nem kérik besorolásuk változását, a támogatási összeg növelése automatikusan megtörténik. Ami az összeg változását illeti, az 85%-a lesz az országos bruttó minimálbérnek, legalább 1063 lej az eddigi  600 helyett; megszűnik a támogatás felső határa, azt a nettó jövedelem 85%-ban állapítják meg; a beilleszkedési támogatást a minimális támogatások 50%-ban állapítják meg, illetve 500 lejről 531 lejre növelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!