ERDON Országos hírek

2012.02.06. 15:19

Catalin Predoiu igazságügy-miniszter vezeti ideiglenesen a román kormányt

Traian Basescu román államfő Catalin Predoiu igazságügy-minisztert nevezte ki hétfőn ideiglenesen a román kormány élére.

Traian Basescu román államfő Catalin Predoiu igazságügy-minisztert nevezte ki hétfőn ideiglenesen a román kormány élére.

A román elnöki hivatal közleményben tudatta, hogy Traian Basescu államfő tudomásul vette Emil Boc miniszterelnök lemondását, és az új kormány megalakulásáig Catalin Predoiu igazságügy-minisztert bízza meg a kormány irányításával.

A döntés szokatlannak számít Romániában, ahol korábban az átmeneti kormányzást az új kormány hivatalba lépéséig a távozó miniszterelnök látta el. Az ideiglenesség időszaka a 2009-es kormányválság idején 71 napig tartott. Ekkor a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott első Boc-kormány után Emil Boc vezette az ideiglenes kabinetet is.

Catalin Predoiu egyébként a Boc-kormány politikailag nem elkötelezett tagja. Korábban Calin Popescu Tariceanu liberális kormányában is igazságügy-miniszteri posztot töltött be.

Traian Basescu államfő a délutáni órákra halasztotta a parlamenti pártok vezetőivel eredetileg délre tervezett tanácskozását.

A baloldali ellenzék vezetői közölték, hogy előre hozott választások kiírását kérik az államfőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!