ERDON Országos hírek

2011.11.02. 09:05

A köpeci szil az év fája Romániában!

Október 31-én éjfélkor lezárult a szavazás a Polgártárs Alapítvány által másodszor meghírdetett Év Fája Romániában versenyen, ahol első helyen a köpeci szil végzett több mint 13 000 szavazattal.

 

A verseny lezárása után november elsején érvényesítették a leadott voksokat, kiszűrték a fiktív e-mailcímekről érkező próbálkozásokat. A versenyt a köpeci szil nyerte 13.096 érvényes szavazattal, második helyen végzett a vágási tölgy 12.724 érvényes szavazattal, míg a harmadik helyet a temesvári platán nyerte el 2.270 szavazattal.

 

A 300 éves mezei szilfaóriás (Ulmus campestris), Köpec falutól északra, a Barót vize fölött átívelő híd szomszédságában, egy néhai vízimalom udvarán áll és őrködik. Az impozáns méretű, több mint 35 méter magas háromágú famatuzsálem körmérete 1,3 m magasságban 7,3 m, így átöleléséhez öt felnőtt emberre is szükség van.

„Győzelmünket a verseny ideje alatt elhunyt id. Antal Jenő (1936-2011) erdész és vadásztechnikus emlékének ajánljuk fel! Jenő bácsi még a benevezés előtt megmondta: Ha a köpeci szilt nevezzük be, azzal biztosan megnyerjük a versenyt! Köszönjük az ajánlást Jenő bácsi! Nyugodjál békében!” – fogalmazott Demeter Zoltán, a köpeci szilt benevező baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkára.

 

Demeter ugyanakkor azt is elmondta, hogy: „Nagyon hosszú és embertpróbáló verseny volt, de hatalmas és példaértékű összefogással, számtalan levéllel és felhívással sikerült sok-sok embert megszólítanunk szerte a nagyvilágban. Egy jól időzített kampánnyal gyakorlatilag az utolsó versenynapon vettük vissza a verseny háromnegyedénél elhódított első helyet és nyertük meg a versenyt. Vágási testvéreinket nem ellenségnek, hanem versenytársnak tekintettük és végig elismeréssel figyeltük ötletes, fiatalos, következetes kampányukat. Nekik valóban látványosabb volt a kampányuk, de nekünk több a barátunk”. „Ezúton is nagyon szépen köszönjük minden támogatónk önzetlen segítségét és a folytatásban is számítunk rájuk!” – összegzett a szilfa kampányának szervezője.

 

A háromezer lejes díj átadására a győztes fa tiszteletére rendezett ünnepségen kerül majd sor. Ez az összeg felhasználható a nyertes fa ápolására vagy ennek közvetlen környezetének rendbetételére. A díjátadó ünnepség dátumának egyeztetése még folyamatban van. Az elkövetkező 2-3 hétben esedékes esemény időpontjáról, majd minden érdeklődőt és szimpatizánst értesítenek, illetve meghívnak és elvárnak a szervezők. Ugyanakkor fogják díjazni az „Örökítsd meg a Köpeci Szilt!” rajzpályázat nyerteseit is.

 

A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány benevezi az Év Fája Európában versenyre. A verseny fő célja felhívni a figyelmet a fák fontosságára, de ugyanakkor a környezet védelmére is. A Év Fája programot a Polgár-Társ Alapítvány ülteti életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!