ERDON Országos hírek

2011.11.02. 12:43

52 megtermékenyítés a lombik programban

52 mesterséges megtermékenyítési procedúrát hajtottak végre az Egészségügyi Minisztérium Mesterséges megtermékenyítés és embriótranszfer (ún. lombik-) programjának keretében.

52 mesterséges megtermékenyítési procedúrát hajtottak végre az Egészségügyi Minisztérium Mesterséges megtermékenyítés és embriótranszfer (ún. lombik-) programjának keretében.

 

Összesen 451 kérést hagyott jóvá négy hónap alatt az Egészségügyi Minisztérium bizottsága azoknak a pároknak, akik szeretnének bekerülni a szaktárca idén elindított mesterséges megtermékenyítési programjába.

 

“Elégedettek vagyunk, hogy a program viszonylag rövid időn belül működőképessé vált. Ugyanakkor a sikeresen elvégzett beavatkozások aránya viszonylag alacsony, jelenleg mintegy 12%-os, ezért azt szeretnénk, ha az érintett felek aktívabban vennének részt a procedúra kivitelezésében, ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a szaktárcának nem lesz lehetősége a beavatkozásokat finanszírozni, ugyanis az év végéig rendelkezésre álló idő nagyon rövid” – nyilatkozta Ritli László egészségügyi minister.

 

Az Egészségügyi Minisztérium 2011. június 1-től indította el a Mesterséges megtermékenyítés és embriótranszfer (ún. lombik-) programot, amelynek keretében idén mintegy 800 terméketlen házaspárnak fedezik a (címben leírt) procedúrák költségeit. A program összköltségvetése idén 4 millió lej.

 

A szaktárca összesen 6150 lejt fizet egy procedúráért. A dosszié jóváhagyását követően, az Egészségügyi Minisztérium 4920 lejt térít meg a klinikának, és amennyiben a mesterséges megtermékenyítés nyomán gyermek születik, a központ további 1230 lej kiegészítő juttatást kap. A programra országszerte 8 klinikán lehet jelentkezni (Bukarestben, Brassóban, Jászvásáron, Kolozsváron, Nagyszebenben és Temesváron). A mesterséges megtermékenyítést végző központok listájára továbbra is fel lehet iratkozni, jelenleg folyamatban van a SC MedLife SA akreditációja.

 

A program részleteiről bővebb információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján – www.ms.ro – találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!