ERDON Országos hírek

2011.07.06. 14:12

Környezetszennyezési illeték

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta: a román kormány az elkövetkezendő két hétben határoz a gépjárműadó közelmúltban bejelentett új formájáról.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta: a román kormány az elkövetkezendő két hétben határoz a gépjárműadó közelmúltban bejelentett új formájáról.

Borbély László környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta: a román kormány az elkövetkezendő két hétben dönt a gépjárműadó közelmúltban bejelentett új formájáról, azonban a tárcaközi bizottság ülésén egy általános környezetszennyezési illeték bevezetése is felmerült, valamennyi autóra vonatkozóan. Úgy fogalmazott: ő kitart azon ötlet mellett, hogy a kocsik romániai regisztrálásakor kelljen illetéket fizetni, de a testület ülésén szóba került egy másik változat is: egy éves környezetvédelmi adó bevezetése, mely helyettesítené az első bejegyzési illetéket. A tárcavezető nem kommentálta a javaslatot, így arról sem beszélt, hogy kitől származik az ötlet és mikortól alkalmaznák az új illetéket.Kivették a határidőt

A június 17-én megszellőztetett törvénytervezet értelmében 2011. július 1-től körülbelül 30 százalékkal kellett volna csökkenteni az első bejegyzési illeték összegét, illetve e dátumtól elkezdték volna a különbözetek visszafizetését a Romániában már bejegyzett gépjármű tulajdonosainak. Az előterjesztést azonban módosították, kivették a határidőt anélkül, hogy újat jelöltek volna ki helyette, így bizonytalanná vált az illeték 30 százalékos csökkentésének és a különbözetek visszafizetésének időpontja is.

Eredetileg a dokumentum előírta, hogy bizonyos összeget vissza kell fizetni azon gépkocsi-tulajdonosoknak, akik 2008. július 1. és 2011. június 30. között fizették be a díjat. A módosított formában azok jogosultak a különbözetre, akik 2008. július 1. és a törvény hatályba lépésének dátuma közötti időszakban fizették ki az első regisztrációs díjat. A tervezetet a kormánynak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ahhoz hogy az új adóról szóló törvény életbe lépjen és a kifizetések elkezdődjenek. A parlamenti vakáció viszont júliustól szeptemberig tart, így a parlamentben leghamarabb ősszel vitathatják meg a dokumentumot. A pénzek visszafizetését az alkalmazási módszertanban rögzítik, ezt a törvény Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő 30 napon belül kell jóváhagyni.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!