ERDON Országos hírek

2008.10.13. 14:17

A romániai fuvarozók szerint a magyar hatóságok vadásznak rájuk

<p>Vadásznak a romániai fuvarozókra a magyar hatóságok, közvetlenül Magyarországra lépésük után minden apró hibáért a legmagasabb pénzbírságot róják ki rájuk - állítja a romániai fuvarozókat tömörítő egyesület. <BR /></p>

Az összesen ötezer kamiont tulajdonló, 190 fuvarozó céget képviselő Europa 2002 Egyesület vezetősége hétfőn Aradon azt állította: a román sofőröket diszkrimináció éri Magyarországon, ugyanis a kihágásokért mindig a legnagyobb bírsággal sújtják őket, míg a magyar kamionosok minimális összeggel ússzák meg a vétségeket. "Idén már 3590 sofőrünk büntették meg, mindig a legmagasabb összeggel, ami 1600 eurót (több mint 400 ezer forint) jelent" - magyarázta Dorin Pop alelnök. Hozzá tette: "ugyanazon kihágásokért a magyar sofőröknek alig 40 eurós (mintegy 10 ezer forint) büntetést kell kifizetniük." Állítása szerint a románokra kirótt büntetések többsége túlkapásnak vagy akár visszaélésnek is minősíthető. Mint elmondta: a magyar hatóságokkal tartott szegedi megbeszélésükön tudta meg, hogy a román sofőrök kapják a legtöbb bírságot, ami a közlekedési kihágásokért kiszabott büntetések 35 százalékát jelenti. A romániai sofőrök ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy gépkocsijukat a hatóságok lefoglalják mindaddig, amíg ki nem fizetik a büntetés összegét. Sok esetben azonban nincs jelentős pénzösszeg a sofőröknél. "Ez tulajdonképpen zsarolás, hiszen sokszor romlandó árút szállítunk és nem engedhetjük meg magunknak a hosszú várakozást" - állítja az egyesületi alelnöke.
A fuvarozók már azt is figyelembe vették, hogy módosítják az útvonalat és Szerbián keresztül indulnak az európai országok felé, amivel azonban Magyarország jelentős bevételtől esik el - vélekednek. Az egyesület további találkozókat kezdeményez a magyar határrendészettel, pénzügyőrséggel és rendőrséggel, hogy a tapasztalt visszaélések sorozatát mutassák be nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!