ERDON Országos hírek

2008.03.12. 13:49

Április elsejéig lehet pénzbeli kártérítést kérni

<p>A Tulajdonalap részvényesei, ha magánszemélyek, április elsejéig kérhetik a kommunizmus idején elkobzott és természetben vissza nem szolgáltatható ingatlanaik után a kárpótlási jegyek pénzre váltását, bizonyos feltételekkel.</p>

A Tulajdonalap működését szbályozó törvény lehetőséget ad a részvényeseknek, hogy hat hónap leforgáa alatt döntsék el: továbbra is részvényesek óhajtanak maradni, vagy kérik a kárpótlási jegyek részvényekre való váltásának törlését és felveszik készpénzben a kárpótlást. Aki nem közli április elsejéig az opcióját, az részvényes marad.

Az opciót írásban kell leadni az Országos Visszaszolgáltatási Hatóság (Autoritate Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) székhelyén naponta 10-14 óra között. Pénzbeli kártérítést 500.000 lejig lehet igényelni a kormány februári döntése alapján, de lehet a Tulajdonalap részvényeival való kárpótlást is kérni. A részvényeket majd a Bukaresti Értéktőzsdén lehet értékesíteni, miután jegyzik azokat ott, ami a remények szrint ez év végéig megtörténik. Az intézményt 2005 decemberében jegyezték be részvénytársaságként a Cégjegyzéknél.

A Magántulajdonalapnak jelenleg több, mint 2.800 magánszemély a részvényese, de a többségi részvényes a Gazdsági és Pénzügyminisztérium.

Albert Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!