Erdon - Nemzetkozi

2013.01.14. 14:14

Euródömping: virágzik a pénzhamisítás

Intenzív munkát fejtenek ki a pénzhamisítók az euró bankjegyek gyártásában is. Az Európai Központi Bank küldött helyzetképet szerkesztőségünknek.

Intenzív munkát fejtenek ki a pénzhamisítók az euró bankjegyek gyártásában is. Az Európai Központi Bank küldött helyzetképet szerkesztőségünknek.

 

Csak a múlt év második felében összesen 280.000 darab hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. Többek között ez áll az Európai Központi Bank tájékoztatásában. Ez a számadat azt mutatja, hogy az előző év hasonló időszakához mérten 12,4 százalékkal csökkent ugyan ez a fajta hamisítás, de még így is igen számottevő.

Tavaly összesen 14 milliárd igazi bankjegy volt forgalomban, s ha ehhez mérjük a hamisítványok számát, akkor viszont elenyésző.

Figyelmeztetés

Az Európai Központi Bank, valamint az euróövezetbeli államok saját jegybankjai arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is kockázatosabb a készpénzzel bonyolított mindenféle ügylet. Ezért ilyenek esetében fokozott figyelemre intik a lakosságot.

A hamisítók kedvence a 20 és az 50 eurós. Az elmúlt évben a huszasok hamisításának aránya nem változott, az ötveneseké pedig nőtt. A listán a következő a százas bankjegy. A többit viszont alig hamisítják.

Tavaly a legtöbb hamis bankjegyet az euróövezeten belül találták, ezek 97 százaléka származik onnan.

Egyébként az Európai Központi Bank elnöke bejelentette, hogy új 5 euróst bocsátanak ki, ennek bevezetését májusban kezdik, és több évig fog majd tartani.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!