Erdon - Nemzetkozi

2011.05.19. 13:38

LMP: álljon le a Fidesz az erdélyi magyarság megosztásával

<p>Az LMP elítéli azokat a fideszes törekvéseket, amelyekkel a kormánypárt a határon túli magyar közösségek megosztására törekszik. Orbán Budapesten akarja kijelölni a jó és rossz szervezeteket, az előbbieket pedig - akár az államközi egyezmények megszegése árán is – előnyös helyzetbe hozni.</p>

A Lehet Más a Politika szerint a határon túli magyarok ügye nemzeti konszenzust igénylő kérdés, ám ezt a Fidesznek második kormányzati ciklusa idején sem sikerült felfognia. Amikor nem támogatja a magyar közösség életében kiemelkedően fontos, de a Fidesz által nem utasítható szervezeteket, akkor egyértelműen az ottani magyarok érdekeivel ellentétesen jár el.

A kolozsvári Erdélyi Magyar Kulturális Központ a határon túli magyar kultúra egyik fellegvára, amely a szülőföldön való megmaradást szolgálja. Ezt a kulturális intézmény a kormány egyszerűen leírta; pályázataik elenyésző része nyer, a támogatási összegek nevetségesek. Az átalakított, de rendkívül problémás támogatási rendszerrel kapcsolatban az LMP írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez.

A legújabb hírek szerint a kormány ebben az évben az Iskola Alapítvány helyett a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel kívánja az oktatási-nevelési támogatások pályáztatását lebonyolítani. Orbánékat az sem zavarja, hogy ezzel megszegik a státustörvény romániai alkalmazására vonatkozó kormányközi egyezményt, amely az utóbbi szervezetet jelöli ki erre a feladatra. Ha politikai céljairól van szó, akkor a kormánynak a magyar-román és magyar-magyar viszony alakulása sem számít.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a nem a Fidesz szája íze szerinti szervezeteket semmibe vesz a támogatások odaítélésénél, a neki tetszőket pedig előnyben részesíti. A határon túli magyar szervezetek támogatási kérelmeinek, pályázatainak elbírálásánál csak azt szabad figyelembe venni, hogy azok céljai mennyiben segítik a közösség építését, a szülőföldön való megmaradást.

Az LMP újra a Fidesz figyelmébe ajánlja a határon túli szervezettel való együttműködés elveiről, a kettős mérce tilalmáról szóló országgyűlési határozati javaslatát, amelyet a kormányzó többség korábban lesöpört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!