ERDON Helyi hírek

2017.03.26. 11:44

Véget ért a VII. Tavaszi Fesztivál

A Nagyváradi Állami Filharmónia által szervezett VII. Tavaszi Fesztivál csütörtökön véget ért. Az elmúlt két hétben négy hangverseny zajlott ennek keretében, Japánból érkezett vendégművészekkel.

A Nagyváradi Állami Filharmónia által szervezett VII. Tavaszi Fesztivál csütörtökön véget ért. Az elmúlt két hétben négy hangverseny zajlott ennek keretében, Japánból érkezett vendégművészekkel.

A koncert kezdetén Tódor Albert, a filharmónia főigazgatója megköszönte az Enescu–Bartók termet zsúfolásig megtöltő közönségnek, hogy nagy számban vettek részt a kéthetes zenei rendezvényen. A fesztivál utolsó napjára mind a meghívott előadóművészek (Minami Macsubara szoprán, Maszanari Szaszaki tenor, Koicsi Okugava bariton), mind Tadahiro Jano karmester-karigazgató Japánból érkeztek. Az est folyamán Joseph Haydn (1732–1809) monumentális oratóriuma, Az évszakok hangzott el. A nagy osztrák zeneszerző két nagy oratóriumot komponált: A teremtést (1789) és Az évszakokat (1801). Joseph Haydn 1791-ben részt vett a londoni Westminster-apátságban tartott Händel-emlékünnepségeken, s mélységesen megrendítették Händel mesteri oratóriumai; ekkor határozta el, hogy ő is kipróbálja ezt a műfajt. Előbb A teremtés című oratóriumot írta meg, majd 1801-ben Az évszakokat – ez egyébként utolsó műveinek egyike, és egyetlen nem vallásos témájú oratóriuma. Haydn a természet örök körforgását, ciklikus változását és elbűvölő szépségét kívánta zenében kifejezni. Az évszakokat 1801 áprilisában mutatták be Bécsben, a Schwarzenberg-palotában. A siker akkora volt, hogy az oratóriumot Mária Terézia Karolina császárné kívánságára a Burgban is bemutatták, mégpedig úgy, hogy a szoprán szólamot maga a császárné énekelte, „sok ízléssel és kifejezéssel, de fölöttébb kevés hanggal” – ahogy Haydn megállapította (Világhírű zeneszerzők: Joseph Haydn).

Három énekes

Az oratórium három szólóénekese a csütörtök esti hangversenyre Japánból érkezett: Minami Macsubara szoprán, Maszanari Szaszaki tenor, Koicsi Okugava bariton. Vokál-szimfonikus hangverseny lévén a „főszerepet” a filharmónia énekkara játszotta: karnagy dr. Lászlóffy Zsolt, kiegészülve az ugyancsak Japánból érkezett Kobe 21Century Chorus tagjaival. A zenemű négy részre oszlik: A tavasz. A nyár. Az ősz. A tél. Az oratórium főszereplői a szólisták: Hanna (szoprán), Lukács (tenor), Simon (bariton) és természetesen a nagyváradi filharmónia nagyszerű énekkara – Japánból érkezett tagokkal kiegészítve –, valamint a szimfonikus zenekar tagjai, akik mint mindig, most is a legmagasabb szinten játszottak. Néhány nagyszerű szólót is alkalmunk volt hallani, a zenekar néhány előadóművészének tolmácsolásában. Az oratórium zenéje népies alapokon nyugszik, a földműves ember életkörülményeit ábrázolja, hangulatos, nem ritkán naiv módon; nem dramatikus, inkább idilli. Haydn Az évszakok oratóriumának mostani váradi bemutatása egy újabb sikeres estet hozott mind az előadóművészek, mind a közönség számára. Jó volt újra hallani a kibővített énekkart – azt csak zárójelben említem meg, hogy nem értem, a koncert végén miért nem invitálták Lászlóffy Zsolt karnagyot is a színpadra, hiszen neki is kijárt volna a közvetlen elismerés. Az előadók kitűnő hangulatot teremtettek, nem is maradt el az elismerő ütemes taps.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!