ERDON Helyi hírek

2008.12.16. 16:55

Van felhozatal fenyőből

<p>Bihar megye - Karácsony előtt 10 nappal a Fehér megyei fenyőárúsok is megjelentek a Bihar megyei piacokon karácsonyfának való fenyőikkel. A kínálat meglehetősen gazdag.</p>

A Rogriuszi paiacon gazdag a felhozatal volt kedden karácsonyfának való vágott fenyőfából. Tíz új lejtől 50 új lejig mindenki találhat megának és a zsebének megfelelő fenyőfát. Míg tavaly nagyon sok volt a luccfenyő, tegnap csak a nálunk inkább kelendő jegenyefenyőt találtunk a piacon. Túlnyomó többségük a szomszédos Fehér megyéből származott. Az erdészettől vásárolt, de többnyire a saját visszszolgáltatott erdőből származó fákat az erdészet gyűrűjéről lehetett megismerni, s ilyen volt a legtöbb, de találtunk olyan fenyőfát is, amelyiken nem volt gyűrű, s a tulajdnos is elismerte, hogy lopott, méghozzá a piacrendészeten lévő rendőrörs mellett. Ez sem volt olcsóbb a többinél. Olyan is volt, amelyik a tulajdonos állítása szerint dirrekt karácsonyi fenyő céljára létrehozott telepítésből származott, méghozzá megyénkből, Sólyomkővár környékéről. Hihető, mert szép kerek dús koronájúak voltak.

Nos, hogy az árakról is ejtsünk néhány szót, hát egy gazdag koronájú kb. 1,5 méter magas gyűrűzött fenyőt 40 új lejért (400.000 régi lej) ajánlott az egyik sólyomkővári árús, egy valamivel alacsonyabbat pedig 35 lejért. A Fehér megyei Záposról származó, inkább csak a  cégek által vásárol 3 méter magas fenyőért már 1,8 millió lejt kért az árús, a fenyőágért pedig 1-2 lejt, de 10 lejért már lehett vásárolni egy tömbházlakásban az asztal tetején elférő igen csinos, arányos kis fát.

A gyűrűzetlen fák Belényes környékéről származtak, de egy nagyobb, mutatósabb ebből is 400 lejbe került, illetve lehetett alkudni. Az egyik verspataki (Fehér megye) árústól, aki egy másfél méteres fenyőt 35 lejért, egy három méterest pedig 500 lejért ajánlott megkérdeztük, hogy hány éves az 500 lejes? Válasz: nem látja? Ahány szintes az ágkezdeménye. Abból pedig vagy tízet számoltunk meg. Így már érthető az ár, de az az aggódás is, hogy egy 10 évig nevelt fenyőfát 1-2 hónap elteltével a szemétre dobjunk. Ha giccses is, de talán mégis van értelme évekig használható, környzetkímélő műfenyőt vásárolni.

Albert Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!