ERDON Helyi hírek

2014.04.16. 16:54

Ünnepélyes, komoly dallamok

Ünnepi hangulatú hangversenyt tartanak csütörtök este a Nagyváradi Filharmóniánál. A műsorban szereplő művekről, valamint szerzőikről maguk a fellépő művészek tudattak részleteket.

Ünnepi hangulatú hangversenyt tartanak csütörtök este a Nagyváradi Filharmóniánál. A műsorban szereplő művekről, valamint szerzőikről maguk a fellépő művészek tudattak részleteket.

Iulia Merca kolozsvári operaénekesnő elmondta: még soha nem működött közre Michael Haydn műben, s a mai hangversenyen elhangzó c-moll rekviem kellemes meglepetés volt számára. A művet különlegesen inspiráltnak és összeforrottnak érzi, s mint mondta, reméli, hogy a közönség saját magában is megtalálja majd a muzsika által közvetített vallásos érzelmeket és szellemi elmélyülést. Cristian Hodrea kolozsvári operaénekes hozzátette: ő maga is enyhe gyanakvással közelített a műhöz, de nagyon sok szépséget fedezett fel benne.

Sötét tónusok

Amint Jankó Zsolt karmester elmondta, a hangverseny anyagát igyekeztek úgy összeállítani, hogy a közeledő ünnep hangulatát, annak komolyságát és szépségét hangsúlyozza ki. Mozart d-moll zongoraversenyének sötét tónusai nagyon szépek, akárcsak Michael Haydn rekviemjének ünnepélyes komolysága. Haydn Nagyváradon töltött évei után, Salzburgban komponálta a rekviemet a salzburgi hercegérsek, Schrattenbachi Sigismund halálát követően. Haydn életének egy másik szomorú eseménye, mely zenéjére is kihatott, gyermekének elvesztése volt, mely egy évvel korábban történt. A mű tulajdonképpen két hét alatt született: a hercegérsek 1771. december 16-án halt meg, s december 31-én már készen volt a rekviem.

Átdolgozott változat

Foica László fuvolaművész, a filharmónia művészeti igazgatója elmondta: Glück Boldog lelkek tánca, mellyel a hangverseny kezdődik, tulajdonképpen az Orfeusz és Euridiké operarészlete. Az operát először Bécsben mutatták be, 1762-ben, később a szerző átdolgozta, hogy megfeleljen a francia ízlésnek, s ezt az újabbik változatot, melyet mostanában gyakrabban játszanak az eredetinél, 1774-ben mutatták be Párizsban. A hangverseny programjában szereplő részlet, mely az opera Párizsban bemutatott változatából származik, az elíziumi mezőkön játszódik, gyönyörű környezetben. Orfeusz azonban nem talál vigaszt a táj szépségében, fiatalon elhunyt feleségét gyászolja. A fuvolaszólamok először dúr, majd moll hangnemben csendülnek fel; a különösen szép művet Nagyváradon most játsszák először, tudtuk meg.

A későbbiekben Tony Bardon kolozsvári tenor, majd Kristófi Ágnes budapesti szopránénekes szólt a Haydn-rekviemről. „Én is itt születtem, Haydn is élt itt, számomra ezért különleges ez a fellépés” – mondta Kristófi Ágnes.

A ma este hét órától kezdődő hangversenyen fellép még Horia Mihail bukaresti zongoraművész is.

A jövő heti hangverseny során többek között Strauss, Offenbach, Lehár Ferenc által írt operettáriák és nyitányok hangzanak majd el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!