ERDON Helyi hírek

2008.09.28. 18:06

Tárlatnyitók a Margittai Napokon

<p>Bihar megye - A Margittai Napokon az Árpád-házi Szent Margit templomban idén is megrendezték a szokásos kiállítást. A katolikus egyház ez alkalomból évente helyet biztosít valamilyen képzőművészeti- vagy fotókiállításnak.</p>

A kiállítási felületet a Helios Fotóklub alakította ki, melyen saját munkáikat vagy vendégművészek alkotásait mutatják be. Idén az Ipp Art művésztábor alkotóközösségét és Zelina József monospetri festőművészt hívták meg a kiállításra. A megnyitóra péntek délután került sor. A vendégeket és kiállítókat Szőke Ferenc körzeti RMDSZ-alelnök üdvözölte, köszönetet mondva Pósán Lajosnak, a Helios Fotóklub elnökének a kiállítás megszervezéséért. A margittai képzőművészeket Bánházi Gyöngyi képviselte és elismerését fejezte ki a művészeknek.

Művészek és alkotások

Az IPP Art művésztábor alkotásait Szabó Attila zilahi művész mutatta be, a művésztábor keletkezését, történetét, célkitűzéseit is körvonalazva. Érdekes, hogy a művésztábor megszületésének ötlete egy mérnökember, Csepei János fejében fogalmazódott meg. A művészet pártolása és bemutatása mellett ezzel az alkotótáborral akarta Ipp pozitív megítélését is javítani. Zelina János monospetri alkotót és a kiállított anyagot Szőke Ferenc mutatta be az érdeklődőknek. A festő már kora gyerekkorától vonzódott a képzőművészethez. Játék helyett papírt, ceruzát ragadott és rajzolt. A Bisztra parton homokvár helyett szobrokat formázott a gyerekek csodálkozása közepette. Élete legszebb ajándéka az volt, amikor az első vásznat és az olajfestékeket megkapta szüleitől. Sajnos a Képzőművészeti Főiskolát, az akkori körülmények miatt nem tudta elvégezni, ezért autodidaktaként képezte magát. Talán túlzott szerénysége miatt itthon mindeddig csak Monospetriben állított ki, több alkalommal, de eljutottak festményei Magyarországra és a kanadai magyar közösséghez is. „Úgy látszik, sok művészhez hasonlóan előbb lett ismert külföldön, mint szűkebb hazájában. Reméljük, ezután itthon is ismertté válik” – mondta Szőke. A bemutatások között Almási Zsuzsa és Bodor Edina népdalokat énekelt. A két „pacsirta” gyakran vállalkozik arra, hogy hangjával gyönyörködtesse a részvevőket megnyitókon és rendezvényeken. Köszönet érte. A kiállítás egy hónapig lesz megtekinthető és egyes művek megvásárolhatók.

Hajas Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!