ERDON Helyi hírek

2018.06.14. 11:13

Színes koncertsorozat következik

Nagyon populáris, valamint kifejezetten rétegzenének számító művekből álló hangversenyek követik egymást most Váradon. A részletekről tegnap a filharmóniánál számoltak be.

Nagyon populáris, valamint kifejezetten rétegzenének számító művekből álló hangversenyek követik egymást most Váradon. A részletekről tegnap a filharmóniánál számoltak be.

 

Ismét itt a Váradon nagyon népszerű filmzenékből álló hangverseny: ma 19 órától, valamint holnap 19 órától immár hagyományos módon dupla koncert lesz ebből a filharmóniánál. A részletekről tegnap Foica László művészeti igazgató elmondta: 2011-ben tartottak először ilyet és azóta folyamatosan óriási siker. Ezúttal ismét a magyarországi Werner Gábor fog vezényelni, aki a showelemeket is biztosítja. A karmester kérdéseinkre elmondta: immár harmadszor jár itt ennek a produkciónak a dirigenseként, és magával hozza az ehhez illő kivetítéses gépezetet is. Tegnap is zajlottak már a próbák Váradon, mégpedig a kivetítéssel, ugyanis ehhez szükséges hangolni a zenekart. Werner elmondta: az adott filmekből származó képek szerepelnek a projekcióban, ami azért is fontos, mert „tehetséges és nagy zeneszerzőknek köszönhetjük e filmzenéket, ám ez alkalmazott zene, vetítés nélkül, simán előadva üresnek hatnának”. A programban nagy klasszikusok zenéi ugyanúgy vannak, mint talán kevesebbek által látott filmekéi. Werner más romániai magyar településeken is fellépett már ezzel a produkciójával, persze más zenekarral, Magyarországon pedig egyenesen turnézik vele.

Részletek

Műsoron: Superman, The Godfather, Roger Moore medley, Gladiator, Forest Gump, Interstellar, Batman, Harry Potter – Harry’s Wondrous World, Mission Impossible, Perl Harbor, Da Vinci Code, Pirates of the Caribbean, Inception, Scent of a Woman, Star Wars – Binary Sunset, Ewoks.

Werner Gábor karmester 1969-ben született Budapesten. 1990-től 1993-ig a Camerata Transsylvanica, 1993-tól 1995-ig a Sonora Hungarica, majd 1996 és 1999 között a Hubay Jenő kamarazenekar tagja. 1999-től a Hevesi Kamarazenekar művészeti vezetője. 2000-től a Budafoki Dohnányi Zenekarnál tölt be karmesteri állást. Vendégszerepelt Hollandiában, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában. 2005 óta rendszeresen vezényel Erdélyben. Werner Gábor a karmesteri szakma olyan nagyságainál tanult, mint Lukács Ervin, Gál Tamás vagy Jurij Szimonov. 2002-ben Donáth-díjjal tüntették ki.

Ami még jön

Teljesen más jellegű lesz a következő koncert, ami a megszokottól eltérően hamarabb követi az előzőt: 17-én 19 órától a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye lesz Váradon. Vezényel a magyarországi Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester, műsoron Bartók Béla Magyar képek című műve, Liszt Ferenc Les Préludes című alkotása, valamint Kodály Zoltántól a Galántai táncok és a Fölszállott a páva – Variációk magyar népdalra.

20-án 19 órától pedig kortárszenei koncert lesz a váradi filharmóniában. A budapesti CentriFUGA együttes lép fel, Párhuzamos találkozások című produkciójával. Műsoron Bartók, Balogh, Kurtág, Szűcs, Kedves, Sándor és Tornyai egyes művei. Fellép Molnár Anna (ének), Sándor László (hegedű), Tornyai Péter (hegedű, brácsa), Taraszova Krisztina (zongora), Bartek Zsolt (klarinét), Balogh Máté (zongora, trombita). Vezényel Kedves Csanád.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!