ERDON Helyi hírek

2013.06.19. 13:36

Spanyol jellegű dallamok a koncerten

A „spanyol téma” dominál a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti, évadzáró előadásán. Váradi és vendégművészek vallottak az izgalmasnak ígérkező hangversenyről a szerdai sajtótájékoztatón.

A „spanyol téma” dominál a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti, évadzáró előadásán. Váradi és vendégművészek vallottak az izgalmasnak ígérkező hangversenyről a szerdai sajtótájékoztatón.

„Forró” koncertnek nézünk elébe, s nem csak a kánikulai időjárás miatt - jegyezte meg Romeo Rîmbu karmester - melynek során az „egység a különbözőségben” elvét igyekeztek gyakorlatba ültetni, ugyanis mindhárom produkcióban a spanyol dallamok érvényesülnek. Stan Zamfirescu meghívott gitárművész, akit egyébként egy ismert televíziós vetélkedőből is ismerhetünk, elmondta: első alkalommal van Nagyváradon, s örül, hogy Rîmbu mester irányítása alatt játszhat.

Ismerős dallamok

Kérdésre válaszolva elmondta: a gitár rendkívül összetett hangszer, nagyon kifejező és a lélekhez szól. Maga a hangverseny pedig magával ragadónak ígérkezik, s egy tág réteget szólít meg. Az előadás M. I. Glinka Nyári éj Madridban című nyitányával kezdődik, J. Rodrigo Concierto de Aranjuez című gitárra és zenekarra írt művével folytatódik, majd Bizet Az arles-i lány – I-II zenekari szviteket adják elő a művészek. Főleg a második mű különlegesen ismert, valódi komolyzenei sláger, melynek könnyűzenei változata is megszületett már, de a másik két mű is élvezetes, még ha kevésbé ismert is.

Stan Zamfirescu jelenleg a bukaresti George Enescu zenelíceum tanára, aki sinaiai gitár fesztivál során két alkalommal is megszerezte a legjobb hazai gitárművész címet. Legutóbb pedig két testvérével együtt, akik szintén zenészek, részt vett az egyik ismert televíziós tehetségkutató vetélkedőn, s bekerült a döntőbe is.

Romeo Rîmbu később elmondta: meggyőződése, hogy a hangverseny kellemes meglepetést fog nyújtani azoknak is, akik nem rendszeres látogatói a filharmónia rendezvényeinek, ugyanis a dallamok számukra is ismerősen fognak csengeni. A hárfa szóló különleges, de a szviteken belül megszólaló szaxofon szólót egészen kiválónak tartja, ő maga is a hatása alá került, tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!