ERDON Helyi hírek

2018.03.08. 12:06

RMDSZ-es köszönet hölgyeknek a nőnapon

A nőnapon a Bihar Megyei RMDSZ két ünnepséget rendezett a nagyváradi színházban. Este a Váradról érkezett hölgyeket köszöntötték: Biró Rozália, Rónaszékiné Keresztes Monika, Cseke Attila és Szabó Ödön. Tizenegy nő külön köszönetben részesült, majd színházi előadás volt.

A nőnapon a Bihar Megyei RMDSZ két ünnepséget rendezett a nagyváradi színházban. Este a Váradról érkezett hölgyeket köszöntötték: Biró Rozália, Rónaszékiné Keresztes Monika, Cseke Attila és Szabó Ödön. Tizenegy nő külön köszönetben részesült, majd színházi előadás volt.

A megjelenteket Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke üdvözölte.

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz nőszervezetének elnöke, egyben a párt budapesti alelnöke ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet: március 8. a nők számára ünnepet jelentett mindig, sokáig talán kicsit kötelezőt is, de biztos benne, hogy legtöbbjükben ez a szó első hallásra vegyes érzésekkel társul. Ez az ünnepnap ugyanis hosszú utat bejárt a történelem során, de vajon boldogok-e ezen a napon? Mi az a helyzet, vagy baj, mi az a hiány, mely a nőket így vagy úgy, de állandóan valamiféle szerepkonfliktusos helyzetben talál? A nőkre szüksége van a világnak, ez biztos. Az, hogy ezt a világ sokszor rossz és szerencsétlen formában jelzi, az is biztos. Ha a nők ezt nem hagyják annyiban és jelzik fontosságukat, keresik benne igazi szerepüket, az biztos, hogy jó és abszolút jogos.

A díszvendég ezután Ferenc pápának a vatikáni Szent Márta-házban elmondott egyik homíliáját idézte, mely épp a nőkről szól. Hangsúlyozta: nem véletlenül döntött úgy, hogy ezt a gondolatot emeli ki, mert a nők harmóniateremtő képességére talán soha nem volt annyira szüksége a világnak, mint éppen most. Amikor értékrendek, kontinensek, népek keverednek, amikor nincs idő és talán már szándék sem az abszolút igazság keresésére. Amikor irigylésre méltóan gazdaggá vált Európa, de immunrendszere összeomlott és lassan már önmagát reprodukálni is képtelen. Amikor a katolikus egyházfő által említett értékek, mint a gyengédség és az irgalom, a reménység, az élethordozás, az önzetlenség és a misztériumra nyitottság nevetséges ügyetlenségnek, de minimum felesleges naivitásnak tűnnek. Európa észre sem veszi, vagy csak túl későn, hogy közben ravaszul beadagolt, idegen érdekek játszóterévé válik. Így járnak külön-külön a nemzetek is, pedig, ha egyenként elég erősek, megteremtődik az egymás közötti harmónia és az erőssé tesz.

Igazi emancipáció

Rónaszékiné Keresztes Monika szerint a magyar nők számára az az igazi emancipáció, ha vissza tudják adni a világnak nemzetmentő értékrendjeit. Tették ezt már sokszor a történelem során, a legnehezebb időkben is. Nők és férfiak ne egymást akarják legyőzni, a nemeket felcserélni, hanem küzdjenek egymás társaiként közös megmaradásukért. A nők képesek harmóniát, lelki kohéziót teremteni családunk, szeretteink és hazánk köré. Védelmet nyújtani a magyar nyelvhasználat érdekében, küzdeni az őshonos kisebbségek jogos érdekeiért. Nem véletlen tehát, hogy akiknek épp a káosz léte az önös érdekük, célzottan Orbán Viktort támadják minden erővel. Ne álltassuk magunkat, teljesen világos, hogy az ő elmozdítása áll minden cirkusz hátterében, ami most Magyarországon a választási kampány során történik. Hiszen épp a magyar előrelátás, a sok küzdelem és sajnos tragikus tapasztalat következtében is, Európa öntudata kezd életre kelni, ez viszont nem szolgálja a nyitott társadalom víziójának megvalósulását. A nőknek tehát most nagyon ott kell lennünk, hogy ne szabadulhasson el teljesen az értelmetlen gyűlölet, mert most ezen keresztül hergelik, mozgósítják nagyon a magyarországi balliberális ellenzéket. „Kérem, hogy fogjunk össze, mi nők, az anyaországban és Nagyváradon egyaránt, és legyünk ott, minél több emberrel a szavazóurnáknál április 8-án (a levélben szavazóknak április 7. ez a dátum), és védjük meg Magyarországot, Erdélyt, az összmagyarságot, a fejlődő családpolitikát, keresztény hitünket”- tanácsolta Fidesz nőszervezetének elnöke.

A nők a hősök

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének vezetője Kepes Andrást idézve úgy fogalmazott: a történelemben általában a férfiak a hősök, a személyes életünkben viszont a nők, hiszen míg a férfi kihívása az, hogy megpróbáljon biztonságot teremteni a családjának, gyermekeinek több-kevesebb sikerrel, addig a személyes életünkben a nő a hős, hiszen ő szül nekünk gyermekeket, az ő nevelési módszere az, mely döntően meghatározza, hogy gyermekeink hova fejlődnek, és a családban harmóniát hoz, a családi fészek melegét ő tudja garantálni. „Azt kívánom, hogy ez még nagyon sokáig az elkövetkezendő években így történjen, Isten éltesse Önöket!”

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke egy viccet mesélt, azon meggyőződésének adva hangot: ha úgy vesszük, egész életükben a férfiak arra törekednek, hogy megfeleljenek nőknek. Adja Isten, és hogy még nagyon sokáig ne pihenhessünk, és együtt tudjuk működtetni közösségünknek a motorját!- kérte.

Külön köszönet

Az ünnepségen Székely Hajnal, a váradi RMDSZ Nőszervezet elnök asszonya által saját kezűleg készített oklevéllel, valamint egy-egy szál virággal köszönték meg külön tizenegy hölgynek a közösségépítő, értékteremtő munkáját, akik körzeteket képviselnek: Féth Irén- Biharpüspöki, Patachi Magda- Újváros, Nagy Magda- Dél-Rogériusz, Hübner Etelka- Észak-Rogériusz, Boros Irén- Velence, Ciupleu Mónika- Őssi, Széll Katalin- Szőllős, Gencsy Gyöngyi- Olaszi, Kalmár Erzsébet- Csillagváros, Constantinescu Edit- Rét, Karton Zsuzsanna- Újváros (+1).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!