ERDON Helyi hírek

2008.06.01. 12:28

Nipponica fesztivál: Egység a sokszínűségben

<p>Nagyvárad- A Nipponica Alapítvány Bihar Megyei fiókszervezete Egy nézőpont, egy kultúra, egy világ címmel szombat délután fesztivált szervezett a Városi Művelődési Házban. A fő cél a tradíciók bemutatása volt.</p>

Tizenkét ország képviselői vettek részt azon a Nipponica Alapítvány Bihar megyei fiókszervezete által első ízben szervezett fesztiválon, melynek fő célkitűzése a különböző népek kultúráinak, hagyományainak és életstílusainak a bemutatása volt. A szervezők a rasszista diszkrimináció kiküszöbölésének nemzetközi napjából indultak ki, a résztvevők, illetve fellépők főként a Nagyváradi Egyetemen tanuló külföldi állampolgárságú diákok voltak. A vendégek Kubából, Indiából, Szaud-Arábiából, Nigériából, Pakisztánból, Törökországból, Szenegálból, Malajziából, Japánból, a Mauritius-szigetekről és Ománból érkeztek, és természetesen házigazdai minőségükben képviseltették magukat a román nemzet fiai és lányai is. Felvezetőképpen két nagyváradi hip-hop tánccsoport produkciójának tapsolhatott a közönség, majd a népviseletbe öltözött meghívottak is színpadra léptek.

Divatbemutató és himnuszéneklés

Volt többek közt divatbemutató és himnuszéneklés is, a műsorszámok közötti szünetekben pedig a jelenlevők a nemzeti ételekbe is belekóstolhattak. Mindegyik ország ugyanis külön standot állított fel, hogy a váradik megismerkedhessenek az illető államnak a jellegzetességeivel. Noha a Városi Művelődés Ház kissé szűknek bizonyuló előadótermében első látásra óriási káosz és fejetlenség uralkodott, az egybegyűlteket mindez szemmel láthatólag nem zavarta. Végül is igazuk volt, hiszen ezen a rendezvényen nem a renden és a precízitáson volt a hangsúly, hanem azon, hogy valamennyiünkben tudatosuljon: a népek közti egység, megértés és tolerancia gondolata mindenki számára első rangú szempont kell legyen.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!