ERDON Helyi hírek

2018.03.05. 14:49

Március 15. közös ünnepe kicsinek és nagynak

Idén még szélesebb körű összefogással készül a március 15-i ünnepre az RMDSZ dél-rogériuszi körzete, az Ovisuli és a Diákokért Egyesület, bevonva a nyugdíjasokat és a nőszervezetet is.

Idén még szélesebb körű összefogással készül a március 15-i ünnepre az RMDSZ dél-rogériuszi körzete, az Ovisuli és a Diákokért Egyesület, bevonva a nyugdíjasokat és a nőszervezetet is.

A szervezők hétfő délután közös sajtótájékoztatót tartottak a dél-rogériuszi RMDSZ-székházban a Március 15. közös ünnepe kicsinek és nagynak mottó jegyében zajló előkészületekről.

Pető Dalma, a körzeti RMDSZ és az Ovisuli Egyesület elnöki minőségében azt mondta: az előző évek sikeres programjain felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a Székely Hajnal vezette váradi RMDSZ Nőszervezettel, valamint a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével is együttműködnek. Ezáltal tulajdonképpen szélesedik a kör, és minden korosztály örülhet az együttlétnek, tartalmasan tölthet el együtt néhány órát, családias hangulatban a dél-rogériuszi RMDSZ-székházban (Dacia sugárút 106. szám).

Március 13-án, kedden 13 órától a szépkorúakkal kezdik el a kokárdakészítést, 17 órától pedig a gyermekeket hívják és várják szeretettel. Az se baj, ha addig az idősek nem készülnek el, sőt, úgy talán még jobb lesz, mert a különböző generációk jobban megismerhetik egymást, a kisebbek példaképeket láthatnak maguk előtt. Tavaly nagyon nagy sikernek örvendett, hogy a gyerekek saját kezűleg készítették el azokat az ünnepi koszorúkat, amelyekkel aztán tizenötödikén közösen koszorúztak a 11. számú Általános Iskola alsó tagozatos magyar diákjaival, a 34-es óvoda óvodásaival és a dél-rogériusziakkal. Úgy gondolták tehát, hogy folytatják ezt, hadd nemesüljön egy szép hagyománnyá. Az idén ugyanakkor még bekapcsolódnak a Dimitrie Cantemir Általános Iskola VII. és VIII. osztályos tanulói is Bálint Beáta magyartanárnő vezetésével, valamint várható jelen lesznek a kokárdakészítésnél az RMDSZ-körzetek nőszervezeti képviselői is. A kokárdákat az RMDSZ Nőszervezettől kapták, melyet Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő és Muraközi István berettyóújfalui polgármester ajándékozott meg nemzeti színű szalagokkal.

Vass Annamária tanítónő, a Diákokért Egyesület alelnöke hangsúlyozta: nem először fognak együtt tevékenykedni. Most is lesz papírmunka, illetve megpróbálnak anyagból is dolgozni, korosztályoktól függően. Minden rendelkezésre fog állni, az érdeklődők tehát semmit se kell hozzanak maguknak. Ha úgy alakul a hangulat, akár közös éneklés is lehet, ahogy a helyzet kívánja- magyarázta. Megjegyezte ő is, hogy március 15-én közösen fognak koszorúzni a Petőfi-szobornál.

Biharon is

Szilágyi Ibolya, a PMNYE elnöke felidézte, hogy hosszú évek óta minden esztendőben varrják a kokárdákat, volt idő, hogy a velencei vagy az újvárosi RMDSZ-körzettel együtt. Remélik, hogy ezáltal nem csupán ünnepélyesebbé teszik március 15-ét, hanem hozzájárulnak egy olyan szokás, érzés kialakulásához, hogy mennyire jó és hasznos együtt ünnepelni, összefogni.

Nagy-Pető Réka bihari tanácsos, a községi önkormányzat tanügyi és kulturális szakbizottságának az elnöke arra hívta fel a figyelmet: a múlt évhez hasonlóan, Nagy Gizella polgármester, a Helyi Tanács, Barczag Katalin kultúrreferens és Popovici Magdolna iskolaigazgató segítségével idén szintén szerveznek ők is foglalkozást. Újdonságként felkereste őket a református egyházközség részéről Szatmári-Gergely Kinga tiszteletes asszony, így ők is csatlakoznak, hogy együtt legyenek, ne külön-külön. A helyszín és időpont: március 9-én, péntek 16 óra, helyi kultúrotthon. Az elkészült alkotásokkal Gáspár András emlékművét fogják megkoszorúzni 15-én.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!