ERDON Helyi hírek

2016.04.25. 12:24

Japán vendégművészek a filharmóniában

Camil Saint-Saens (1835–1921) francia zeneszerző emlékére rendeztek sikeresnek mondható fesztivált csütörtök este a filharmóniában. A zeneszerző három műve csendült fel a koncertteremben.

Camil Saint-Saens (1835–1921) francia zeneszerző emlékére rendeztek sikeresnek mondható fesztivált csütörtök este a filharmóniában. A zeneszerző három műve csendült fel a koncertteremben.

A Tavaszi Fesztivál után, amelyen több japán zeneművésznek tapsolhattunk, most egy régi ismerős karmester, az ugyancsak japán Ozaki Sinja volt a dirigens, s a meghívott zongoraművész, Tominaga Mutsuko is Japánból érkezett. Újabb állomásához érkeztünk a romantikus zenét, valamint japán vendégművészek felléptét kínáló szimfonikus hangversenyeknek. Ezúttal Saint-Saens műveiből kaptunk egy csokorra valót: elsőként a komponista 1880-ban írt Algériai szvitjéből csendült fel a Francia induló, a szimfonikus zenekar nagyszerű tolmácsolásában. Ezt követően a francia zeneszerző 4.,c-moll zongoraversenye, op. 44 hangzott el. A mű bemutatóján, 1875-ben maga Camil Saint-Saens játszotta a szólót. A csütörtök esti szólista, Tomigana Mutsuko lejátszotta a szólamát anélkül, hogy valamit hozzátett volna, de egyébként is főleg a második tétel Allegrójától éreztük, hogy ez a kompozíció versenyműnek készült. Addig sokszor számunkra érthetetlen és unalmas párbeszéd folyt a zongora és a zenekar között. Mindezeket figyelembe véve megjegyezhetjük, hogy az első két zenemű nem véletlenül tartozik a ritkán hallhatók közé.

Orgona szimfónia

Szünet után a Camil Saint-Saens fesztiválon a zeneszerző egyik legismertebb műve, a III., c-moll Orgona szimfónia, op. 78 csendült fel az Enescu–Bartók teremben. A nagy apparátusra írt művet 1886-ban komponálta Saint-Saens, és az elhunyt jóbarát, Liszt Ferenc emlékének ajánlotta. Még abban az évben, Londonban mutatták be, a zeneszerző vezényletével. A kéttételes mű Orgona szimfóniaként is ismert, mivel előadói apparátusában helyet kap az orgona is. E hangszer megszólaltatója csütörtök este Kristófi János volt. Játékát a szimfónia elhangzása után maga a karmester köszönte meg, de a közönség is nagy tapssal méltatta az est további szereplőit. A dirigens, Ozaki Sinja régi ismerősünk. Sokoldalúságát már korábban is bizonyította nálunk is, és a mostani hangversenyen is.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!