ERDON Helyi hírek

2008.12.12. 14:04

Gazdagságfejlesztési konferenciát szerveztek

<p>Nagyvárad - A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara december 12-én, pénteken gazdasági konferenciát szervezett ez utóbbi intézmény székhelyén. Szó lesz az észak-erdélyi autópálya építéséről is.</p>

A konferencia a Gazdaságfejlesztési lehetőségek a Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégióban címet viselte. A határ két oldaláról érkezett résztvevőket Ioan Micula, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte. Úgy vélte: a helyieken kivül jó lenne egy asztalhoz ültetni a budapesti és a bukaresti politikusokat is, hogy közösen dolgozzanak ki egy olyan stratégiát, mely hozzájárulna a régió gazdasági fejlődéséhez. Svédország és Finnország példáját említve, úgy vélte: szorosabb gazdasági együttműködéssel a nemzetiségi problémák is könnyebben megoldódnának. Radetzky Jenő, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szerint az elbizonytalanodott gazdasági helyzetben, amelyben élünk különösen fontos a vállalkozók hiteles tájékoztatása. A cél a regionális együttműködés kell legyen, mert a fejlesztési lehetőségekről történő informálás egyúttal üzleti oportunitást is jelenthet. Megitélésében több kiút létezik a válságból: a vállalatoknak hitel lehetőségeket kell felkinálni, valamint összefogásra és a regionalitás kihangsúlyozására kell törekedni. A kis- és közepes vállalkozásokat regionális nagyvállalatokká kell fejleszteni, hogy partnerei lehessenek a világcégeknek.

Szabó Ödön önkormányzati képviselő Bihar megye fejlesztési terveiről tartott előadást. Kifejtette: az Európai Unió gazdaságpolitikai koncepciójának fontos része az infrastrukturális fejlesztés, különös tekintettel az úthálózat bővítésére. A cél az, hogy amikor Románia is csatlakozik a schengeni övezethez, akkor a határ két oldalán található településeket használható utak kössék össze. Az érintett közösségek fel kell legyenek készülve az együttműködésre, ugyanis a befektetésekhez EU-s pénzalapokat lehet megpályázni. Ugyanilyen lényeges a vasúti szárnyvonalaknak a kiépítése is, akár egy regionális cégnek  a működtetése révén is. Példaként a GYSEV magyar-osztrák vegyesvállalatot említette, mely Nyugat-Magyarországon és Burgerlandban nyújt vasúti szolgáltatást. A politikus ezt követően többek közt az észak-erdélyi autópálya építéséről, a megye víz- és csatornarendszerének korszerűsítéséről és turisztikai potenciáljáról is szólt.

 

Fejlesztési tervek

 

 Buzás László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat főosztályvezetője Hajdú-Bihar megye fejlesztési terveit ismertette. Előadásában kitért a Kassa-Miskolc-Debrecen-Nagyvárad Európai Gazdasági Térség  infrastukturális és területpolitikai lehetőségeire is, mely régió a megitélésében komoly felvevőpiaccal rendelkezik. Szerinte a megyei önkormányzatok gazdasági programjainak a célrendszerei négy alappillérre  kell támaszkodjanak: a megyék gazdasági fejlesztésének a támogatására, a humánerőforrás versenyképességének a növelésére, valamint az állampolgárok egészségi állapotának a javítására és a hátrányos helyzetű rétegek leszakadásának a mérséklésére. Theodor Petroni, a Bihar Megyei Tanács integrációs és fejlesztési főosztályvezetője a strukturális és kohéziós alapokról értekezett, dr. Nagy Bálint Zsolt, a Babes -Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának a professzora pedig a tőkepiacok és a vállalatfinanszírozások előnyeiről és költségeiről tartott előadást.

 

Ciucur-Losonczi Antonius

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!