ERDON Helyi hírek

2007.07.13. 15:11

Fókuszban a magyar kultúra

<p>Nagyvárad - Számos érdekes előadást hallgathattak meg azok, akik részt vettek tegnap a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége nagyváradi vándorgyűlésén az Ady Endre Liceum dísztermében.</p>

Az irodalmi szövetséget, melyet névbetűiből rövidítve KITÁSZ-nak hívnak, tizenhat éve alapították, mely azóta minden évben egyszer vándorgyűlést szervez, melyen részt vesznek a szövetség tagszervezeteinek képviselői. Az idei gyűlés helyszínéül a váradi Ady Endre Liceum dísztermét választották, mondta lapunknak Medvigy Endre, a KITÁSZ elnöke. Hozzátette, hogy a szervezetnek vannak felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és romániai tagszervezetei is. Az eddigi vándorgyűlések közül többet is megszerveztek már Romániában, jelesül Aradon, Szalontán, és Gyergyószentmiklóson is.

A KITÁSZ-nak Nagyváradon a Tibor Ernő Galéria a tagszervezete. A három napos vándorgyűlés első napján, tegnap délelőtt először Dukrét Géza, helytörténész ismertette röviden Várad történetét. Lapunk munkatársa, Péter I. Zoltán a várbeli székesegyház történetéről beszélt. Dr. Fleisz János történész az 1848-49-es forradalom Nagyváradhoz kötődő hőseiről, vértanuiról tartott érdekes előadást. Andor Csaba irodalomtörténész Madách Imre és Fráter Erzsébet viszonáyról, míg dr. Hegedüs Lóránt református püspök Ady hitéről és magyarságáról beszélt a megjelenteknek. Az első nap utolsó előadója Jankovics Marcell volt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!